Dynamische verlichting in verpleeghuizen

Dynamische verlichting wordt in verpleeghuizen ingezet om het gedrag van bewoners positief te beïnvloeden en de zorg te ondersteunen. Naar deze verlichting en de inzet ervan deed oud-student Fontys EGT/HRMenP Cees van Wezel onderzoek.

Dynamische verlichting is meer dan eenvoudige verlichting. Het is verlichting die door de dag heen verandert van kleur en intensiteit. Hierdoor zou je door de dag heen fitter en energieker moeten zijn en ‘s avonds beter kunnen slapen.

Ook in verpleeghuizen is de verwachting dat dynamische verlichting veel voordelen kan opleveren, blijkt uit het onderzoek van Cees van Wezel. Onder begeleiding van Janienke Sturm en Lisette Zwerts van Fontys Hogeschool HRMenP en Joost van Hoof vanuit Fontys EGT interviewde hij vijftien medewerkers van stichting Schakelring in Waalwijk, zowel zorgprofessionals als medewerkers van ondersteunende en stafdiensten.

Veel respondenten bleken voorafgaand aan de installatie te verwachten dat deze vorm van technologie effectief zou zijn op de stemming en dag-nachtritme van bewoners. Zo was de verwachting dat depressieve gevoelens tegen konden worden gegaan en dat ‘s nachts bewoners beter zouden slapen. Hoewel uit het onderzoek niet naar voren kwam of de verlichting deze effecten bewerkstelligde, waren de te verwachten resultaten een belangrijke drijfveer voor aanschaf en gebruik door de zorgorganisatie. Voorwaarde bij een effectief gebruik in het verpleeghuis is wel dat de zorgprofessionals weten hoe deze verlichting werkt en hoe ze deze het best in kunnen stellen. Schakelaars en interfaces dienen dan ook zo gebruiksvriendelijk mogelijk worden gemaakt.

Bron: Cees van Weezel, Lisette Zwerts, Janienke Sturm, Joost van Hoof ‘An explorative study of the beliefs of staff of psychogeriatric nursing homes regarding the use of dynamic lighting systems.’ In: Technology in Society 47 (2016) 60-65