Thuisgevoel in elk verpleeghuis?!

De afgelopen 2 jaar is binnen het Expertisecentrum Gezondheidszorg en Technologie (EGT) gewerkt aan een omvangrijke veldstudie naar het thuisgevoel van verpleeghuisbewoners. Deze studie werd uitgevoerd bij Savant Zorg, BrabantZorg, Vitalis Woonzorggroep en Archipel Zorggroep en richtte zich op de verschillende perspectieven van bewoners, mantelzorgers en zorgprofessionals op het thuisgevoel van bewoners. Naast docentonderzoekers van Fontys Paramedische Hogeschool, Hogeschool Mens & Gezondheid en Hogeschool HRM en Psychologie en studenten, participeerden ook medewerkers van EGM Architecten en Maastricht University in het onderzoek.

Voor het onderzoek werden deelnemers uitgerust met fototoestellen om de positieve en negatieve aspecten die bijdragen aan het thuisgevoel in beeld te brengen. Deze foto's werden in een focusgroep dan wel individueel interview nader besproken. Het onderzoek heeft geresulteerd in een model van het thuisgevoel dat in de zorg en in de bouw kan worden gebruikt om het thuisgevoel te stimuleren. Op basis van de onderzoeksresultaten wordt gewerkt aan cursusmateriaal voor de praktijk.

In BMC Geriatrics verscheen onlangs een artikel over dit onderzoek (J. van Hoof, H. Verbeek, B.M. Janssen, A. Eijkelenboom, S.L. Molony, E. Felix, K.A. Nieboer, E.L.M. Zwerts-Verhelst, J.J.W.M. Sijstermans, E.J.M. Wouters. A three perspective study of the sense of home of nursing home residents: the views of residents, care professionals and relatives. BMC Geriatrics 16:169 doi: 10.1186/s12877-016-0344-9). Op 15 december 2016 wordt dit SIA-RAAK onderzoek afgesloten voor alle deelnemers en belangstellenden in een Fontys Kenniscafé.