Keynote Joris Luyendijk

De Zeven Vinkjes

In zijn nieuwe boek ‘De Zeven Vinkjes’ probeert Joris Luyendijk in het reine te komen met zijn eigen privileges. Luyendijk is namelijk zelf een ‘zeven vinkje’: met zijn lichaam (man, wit, hetero) en zijn nest (minstens één autochtoon Nederlandse ouder/ verzorger en minstens één ouder met opleiding, geld of status) en zijn opleiding (vwo/ gymnasium en universiteit) belichaamt Luyendijk een soort succesformule in Nederland. Want ‘zeven vinkjes’ maken minder dan drie procent van de bevolking uit, maar spelen op onwaarschijnlijk veel plekken in ons land de baas.

Terwijl juist zeven vinkjes niet kunnen weten hoe het is om gediscrimineerd te worden, noch hoe het is om zich aan te hoeven passen. Wat doet zo’n uitgangspositie met het zelf-, mens- en maatschappijbeeld van zo iemand? En wat doen mannen met zo’n uitgangspositie met hun land? Dit is geen lezing door een expert diversiteit maar door een ervaringsdeskundige privileges. En het gaat niet over diversiteit maar juist over eenzijdigheid. Want dat zijn de ‘zeven vinkjes’ volgens Luyendijk: extreem eenzijdig.

Joris Luyendijk (1971) is antropoloog en journalist. Hij schreef onder andere de bestsellers en prijswinnende boeken ‘Het zijn net mensen’ en ‘Dit kan niet waar zijn’.