Project

Werving- en selectiepraktijken binnen de automotive industrie

De overgang van rijden op benzine naar de rijden op stroom, de toenemende digitalisering in en van de auto en mobility-as-service betekenen de opkomst van nieuwe spelers en van nieuwe functies in het veld. Er zijn dan ook steeds vaker andere skills en vaardigheden nodig dan die van de traditionele auto-ingenieurs. Dat betekent dat automotive bedrijven in een andere talentpool moeten gaan zoeken dan zij gewend zijn. In dit onderzoeksproject is onderzocht hoe de werving en selectiepraktijken van de Automotive eruit zien, en worden aanbevelingen gedaan.

Wat houdt het project in?

De automotive industrie is sterk in ontwikkeling. De traditionele supply chain van producent naar consument is maar een deel van het gehele ecosysteem aan bedrijven en sub-sectoren die automotive gerelateerden diensten en producten leveren. De overgang van rijden op benzine naar de rijden op stroom, de toenemende digitalisering in en van de auto en mobility-as-service betekenen de opkomst van nieuwe spelers en van nieuwe functies in het veld. Er zijn dan ook steeds vaker andere skills en vaardigheden nodig dan die van de traditionele auto-ingenieurs. Dat betekent dat automotive bedrijven in een andere talentpool moeten gaan zoeken dan zij gewend zijn. Hoe doen zij dat? Welke vacatures zetten zij uit, en hoe richten zij hun wervingsproces in? Dat zijn de vragen die centraal staan in het onderzoek werving en selectiepraktijken Automotive, dat het lectoraat Dynamische Talentinterventies samen uitvoert met ACE. 

Het doel van het project is: 

  1. Inzicht in het aantal vacatures voor engineers in de automotive industrie en de aard van de gezochte profielen;
  2. Inzicht in de wijze waarop bedrijven in de automotive industrie nieuwe engineers rekruteren en in de knelpunten die zij daarbij ervaren.

Het project bestaat uit 3 fasen: 

1) Analyse vacaturesautomotive industrie (sept – nov 2021) 

2) Gesprekken met recruiters (nov 2021 – jan 2022) 

3) Afronding en kennideling (jan –feb 2022) 

Het project is in nauw overleg uitgevoerd samen met een viertal bedrijven uit de automotive industrie. In de uitvoering van dit project zijn 3e en 4e jaars studenten betrokken vanuit de opleiding HRM. 

Resultaten

Infographic

In onderstaande infographic zijn de aanbevelingen terug te vinden met hierin tips en adviezen aan bedrijgen in de automotive industrie die engineers willen werven en selecteren.

Sfeerafbeelding Fontys

Rapportage

Er is een rapportage ontwikkeld op basis van de onderzoeksuitkomsten. Deze is via onderstaand link te downloaden.

Periode

2021-2021


Contact

Docent-onderzoeker Floor van Dijk is betrokken bij dit onderzoeksproject.

Foto van persoon

Dr. M.A.G. (Marian) Thunnissen

Lector Dynamische Talentinterventies