Sprint naar content

Biologische regelsystemen: Aquaponics

Aquaponics vormt een symbiotische methode om voedsel te verbouwen waarbij conventionele aquacultuur (kweken waterdieren (vissen, etc.)) gecombineerd wordt met hydrocultuur (kweken planten in water). Dit maakt duurzaam produceren van eiwit en groenten mogelijk. Optimalisatie van productie is lastig omdat van veel componenten het effect op kwaliteit en hoeveelheid eindproduct onbekend is.

Wij passen fysische inzichten ontwikkeld voor ‘dode’ systemen toe op ‘levende’ regelsystemen, zoals het aquaponicssysteem van Duurzame Kost. Het doel is dit systeem voorspelbaar regelbaar te maken, en een kwaliteitsstudie van producten te doen. Er worden nieuwe meettechnieken ontwikkeld e.g. meten van elektrische velden aan planten.

Projectresultaten

In aquaponics systemen is er een samenhang tussen het groeitempo en kwaliteit van de groente; welke in kaart wordt gebracht zodat deze als instelparameter voor het regelsysteem kan dienen.

De directe vraagstelling kwam vanuit Duurzame Kost:

  • Of de daar gekweekte groente aantoonbaar anders/beter is dan anders gekweekte groente
  • Of en hoe, gegeven een gewenst groeitempo/kwaliteit voor de groente, het systeem voorspelbaar te regelen is.
Projectteam

Fontys: Urs Wyder, Ernst de Reeder, Victor Snels, Lotte Spanjers, Albert Jansen van Rosendaal, Paul Passarinho
Duurzame Kost: Jos Hakkenes
HAS Den Bosch: Willem Jan van de Kamp en Jasper den Besten
Studenten: Kevin van Dueren den Hollander, Ramon Boer, Stijn van den Bosch, Iris Rommens, Cynthia Verbruggen, Sam Ramackers, Chee-Lok Wong, Bas Braakhekke, Tom van Mölken, Splinter Rosloot, Bryce van Strien, Iris van Bakel, Merijn Nolet, Teun Weijer, Cas Oppenhuizen, Jorn Scherts, Ferdi van Schijndel, Jun Xiang Tang, Joshua Lutjens, Liana Franssen, Chyara Lapré, Manon van de Ven, Maurice Teunitz, Theo Lam, Vincent den Ronden, Jeroen Beijer, Thimo Timmermans, Kayleigh Kerkhof, Jesner van Gelder

Looptijd

Februari 2020 t/m juni 2021

Lectoraat Applied Natural Sciences

Jan Bernards

08850 74280
j.bernards@fontys.nl

Projectleiding

Urs Wyder

08850 84539
u.wyder@fontys.nl

Partners

HAS Den Bosch
Duurzame Kost