Veerkrachtige maa(k)twerklandschappen als Coronamedicijn

Breed wordt aangenomen dat duurzame bedrijventerreinen waardevoller zijn en volop economische kansen bieden. Voormalig gedeputeerde Van Merrienboer van de provincie Noord-Brabant heeft dit kernachtig verwoord. Helaas lukt het in de praktijk nauwelijks deze ambitieuze en kansrijke woorden om te zetten in daden. De duurzame potentie van bestaande bedrijventerreinen wordt grotendeels onbenut.

Met dit onderzoeksproject willen wij handelingsperspectief bieden aan bedrijventerreinen met verduurzamingsambities met inzet van serious gaming. Doel is het bieden van inzicht in de impact op ‘het bedrijventerrein als systeem’ en terreinen en daarop gevestigde bedrijven meer futureproof maken, voortbordurend op het advies van Brabant Advies.
Dit gebeurt door het koppelen van diverse variabelen aan deze terreinen op het gebied van 1,5 meter maatregelen, robotisering, additive manufacturing en circulaire bedrijfsvoering.

Projectresultaten

Onder andere:

  1. Gevalideerd meetinstrument om de huidige toestand van bedrijventerreinen te bepaken op het gebied van Circulaire Transistie, Robotisering, Additive Manufacturing en ruimte (werk)omgeving.
  2. (Gevalideerde) Integrale scenario's voor de maa(k)twerklandschappen van de toekomst vanuit de integrale analyse en de integrale scenario's.
Projectteam

Lectoraat De Ondernemende Regio: Dankeld Vanmeenen
Lectoraat Interaction Design: Wouter Sluis-Thiescheffer
Applied Science: André van der Putten
Ondernemend Venlo: Mieke Verhaegh, Jacko D'Agnolo, Lidy Rutten
Businesspark Spikweien: Piet Peeters
Gemeente Venlo: Martijn Stas, Jos Hensgens
Studenten van diverse opleidingen: Muhammed Demirkan, Tjeu Vromans, Pleun van der Heijden, Matthijs Wagemakers, Bjorn Esdonk, Matthijs Spijkers, Sterre Roepers, Bart Brakenhoff, Luke van den Bosch, Leane van Dijk, Bart Mennen, Sander Berntsen, Sander Koch, Mitch Thomas, Jordy Stabel, Teague Murray Marshall

Looptijd

September 2020 t/m juni 2021

Lectoraten/onderzoeksgroepen

Lectoraat De Ondernemende Regio
Lectoraat Circulaire Transitie
Lectoraat Mechatronica & Robotica
Onderzoeksgroep Additive Manufacturing
Lectoraat Interaction Design

Projectleiding

Dankeld Vanmeenen

d.vanmeenen@fontys.nl

Partners

Ondernemend Venlo
Businesspark Spikweien
Gemeente Venlo