Week van de circulaire economie 2022

De Week van de Circulaire Economie is dé jaarlijkse landelijke week voor Circulaire Economie. Van maandag 7 tot en met zaterdag 12 februari zetten ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen hun deuren open om andere professionals mee te nemen in de circulaire economie. Goede voorbeelden krijgen een podium, pioniers ontmoeten elkaar. Succesfactoren en uitdagingen worden besproken en starters krijgen tips om aan de slag te gaan. Samen vormen de evenementen een groot landelijk bottum-up festival.
Sfeerafbeelding Fontys

Evenementen bij Fontys tijdens de Week van de Circulaire Economie

Fontys kan hier natuurlijk niet ontbreken. Tijdens de Week van de Circulaire Economie organiseren we vele activiteiten. Van colleges en workshops tot video's en podcasts. Laat je inspireren en doe mee aan een van onze evenementen!

Hieronder in de kalender kun je per dag zien welke evenementen er plaatsvinden. Klik op het item voor meer informatie en/of om je aan te melden. Let op, bij sommige workshops geldt een maximum! (vol = vol). Vragen? Neem gerust contact op via fect@fontys.nl.

Graag tot ziens bij een van onze activiteiten!

Kalender Fontys Week van de Circulaire Economie

MA
7 febr
DI
8 febr
WO
9 febr
DO
10 febr
VR
11 febr
MA
7 febr

10.00 - 10.45

Workshop MKB Toolkit Circulair Ondernemen

10.00 - 10.45

Extern Programmamanager Fons Claessen vertelt in deze presentatie wat de toolkit Circulair Ondernemen inhoudt. De toolkit is ontwikkeld vanuit het RAAK mkb Circulair Ondernemen project.

45 minuten

15.00 - 16.00

Workshop: Duurzaam consumentengedrag, waarom is dat zo lastig?

15.00 - 16.00

Bijna iedereen vindt het belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan; maar dat zien we niet altijd terug in de keuzes van consumenten. In deze workshop gaat Jeske Nederstigt in op dilemma’s waar consumenten mee te maken krijgen als ze circulaire keuzes willen maken. En we gaan aan de slag met een tool waarmee je richting kunt geven aan gedragsbeïnvloeding.

60 minuten

Video

Bekijk hier de lectorale rede van Jifke Sol terug, 'Van lineair naar circulair: een pittige transformatie'.

Video

Op 19 november 2021 hield lector Jifke Sol haar rede. De uitzending is digitaal opgenomen, en hier terug te kijken. Het middagprogramma is gesplitst in 2 delen: de rede en de paneldiscussie. Hier kun je de lectorale rede bekijken (deel 1).

DI
8 febr

10.00 - 11.00

Workshop: van Afvalberg tot Waardecreatie: welke taal vereist de circulaire economie?

10.00 - 11.00

Circulair ondernemen vereist nieuwe vormen van werken en handelen om het tot een succes te maken. Maar vereist het ook een nieuwe taal om te kunnen begrijpen wat we doen? Docent/onderzoeker Niels van Maaren bracht het in beeld en wil samen met de deelnemers aan deze workshop komen tot een top 5 van nieuwe circulaire begrippen.

De workshop is helaas VOL.

60 minuten

14.00 - 15.00

Workshop: Van CO2 tot werkgeluk: aan welke meervoudige waarden draag ik als onderneming bij?

14.00 - 15.00

De kern van een onderneming is het creëren van waarde. Naast het creëren van financiële waarde in de vorm van winst, draag je als onderneming ook bij aan andere waarden. In de circulaire economie staat het begrip ‘meervoudige waardecreatie’ centraal. Maar wat is dat en hoe krijg je daar grip op? De workshopleiders Tanya en Jeske Nederstigt gaan samen met de deelnemers verkennen welke meervoudige waarden het meest populair zijn en hoe deze afrekenbaar te maken zijn.

60 minuten

16.00 - 17.00

Livecast Brabantse Circulaire Innovatie Top 20

16.00 - 17.00

We zoeken dé Brabantse circulaire innovatie. Dit kan een dienst of product zijn, maar ook een concept of productieproces. Ook bedrijven die al langer circulair ondernemen kunnen meedoen.

Versnellen begint bij de ideeën en innovaties van ondernemers. Daarom lanceren wij de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20. We zoeken ondernemers met innovatieve projecten en producten, overheden en burgerinitiatieven die tot de verbeelding spreken en we laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Noord-Brabant. Deze top 20 maken we bekend tijdens de Week van de Circulaire Economie, van 1 tot en met 6 februari 2021.

60 minuten

WO
9 febr

10.00 - 10.45

Workshop: Geld verdienen in de circulaire economie

10.00 - 10.45

Workshop over circulaire waardeproposities en verdienmodellen door Extern Programmamanager Fons Claessen.

45 minuten

14.00 - 15.00

College: Heb jij al een circulaire bril?

14.00 - 15.00

Wat kun jij doen aan de omslag naar een circulaire economie? Lector Circulaire Transitie Jifke Sol zet haar circulaire bril op!

60 minuten

Video

Kijk de studentenpitches en paneldiscussie terug tijdens lectorale rede Jifke Sol

DO
10 febr

11.30 - 12.15

Workshop: Biomimicry: hoe de natuur inspireert tot duurzame, circulaire oplossingen.

11.30 - 12.15

De natuur, met al zijn verschillende organismen en ecosystemen, heeft zich in 3,8 miljard jaar ontwikkeld tot een veerkrachtig systeem. Hoe kunnen wij daar wat van leren voor onze productontwerpen en productieprocessen? Deze workshop geeft inzicht in de strategieën die we kunnen herkennen in de natuur en hoe we die zelf toe kunnen passen. Na deze inleiding in de Biomimicry door Yvonne van Lith heb je een hele rijke bron aan inspiratie waar je uit kunt putten; namelijk de natuur om je heen!

45 minuten

14.00 - 15.00

Workshop: Van massabalans tot blockchain kip: hoe transparant is mijn bedrijfsproces?

14.00 - 15.00

Alleen voor ondernemers in de maakindustrie!

Consumenten willen steeds meer inzicht in de herkomst en samenstelling van de producten die zij kopen. Waar is het gemaakt? Door wie? En hoe milieubelastend is het? Om circulair te worden is het ook belangrijk om als bedrijf zelf inzicht te hebben in de herkomst van producten of grondstoffen. Maar hoe doe je dat? Deze workshop laat op interactieve wijze zien hoe je meer grip kunt krijgen op de eigen keten en hoe je kunt beginnen om je bedrijfsproces meer transparant kunt maken.

60 minuten

VR
11 febr

10.00 - 15.00

Loop binnen in het digitale FECT-ondernemerscafé

10.00 - 15.00

Maak kennis met het Expertisecentrum Circulaire Transitie in ons digitale ondernemerscafé tussen 10.00-11.00 uur.
Tussen 11.00 en 15.00 uur kun je vrij rondlopen in het digitale ondernemerscafé en kennismaken met andere ondernemers.

Het café is geopend van 10.00 tot 15.00 uur, er is geen wachtwoord benodigd en vrij toegankelijk. Door gebruik te maken van de pijltjes toetsen kun je het café ontdekken en het gesprek aan gaan met andere bezoekers. Er is een max. van 15 bezoekers per keer, mocht het vol zijn, probeer het dan later nog een keer.

300 minuten

14.30 - 15.15

College: Circulaire Bedrijventerreinen

14.30 - 15.15

De circulaire potentie van bedrijventerreinen is groot, alleen lijken deze gebieden in de praktijk een vergeten topic. Dit is des te opvallender omdat zeker 1/3 van de banen en bedrijven hier zijn gevestigd. Lector De Ondernemende Regio Cees-Jan Pen vertelt je meer in dit college.

45 minuten

14.00 - 16.00

Symposium Circulaire bedrijventerreinen: samen circulair

14.00 - 16.00

Circulaire Economie gaat over business modellen van bedrijven, het gaat ook over de logistiek, de planning, de locatie en over samenwerking. Al die verschillende aspecten van circulair denken komen samen in circulaire bedrijventerreinen. In dit evenement presenteren wij namens de TU Delft en de Hogeschool van Amsterdam, Fontys Hogeschool (docent-onderzoeker Dankeld Vanmeenen) en Saxion Hogeschool en Het Groene Brein hoe praktijkgericht onderzoek naar circulaire bedrijventerreinen nieuwe inzichten oplevert voor bedrijven en overheden.

Stel je vraag aan:
FECT@fontys.nl