Scout by learning

Tijdens een eerder doorlopen onderzoekstraject is GreenTechlab tot de conclusie gekomen dat het mogelijk is om oogstvoorspellingen te doen middels een camerasysteem. Dit wordt ook wel Scouten genoemd.
In de kweekkas start de paprikaplant als een klein plantje (stekje). Deze gaat groeien en er komen bloemetjes aan. De bloemetjes veranderen na verloop van tijd in een vrucht. Deze vruchten gaan groeien en worden volwaardige paprika’s, die geoogst kunnen worden. In het laatste stadium, het ‘rijpen’ van de paprika, verandert de paprika van kleur.

Voor een bruikbaar Scout-systeem is het van belang om de bloemetjes en vruchten al in het beginstadium te meten en registreren. Dit ‘vertelt’ de kweker hoe goed zijn planten het in het begin doen. Hierop worden de oogstvoorspellingen al geregistreerd en bepaald voor de toekomstige bedrijfsvoering / activiteiten. In een later stadium wil men graag weten wanneer er geoogst kan worden.
Zowel de bloemetjes, vruchten als paprika’s in de rijpingsfase zijn lastig te ‘vangen’ (meten en registreren).

Projectresultaten

Een scanapparaat dat is uitgevoerd met een camera en lichtconditioneersysteem, dat paprika’s en komkommers scant op afmeting, kleur en vorm.

Projectteam

Jan Jacobs, Daniel Rateike, Gert-Jan van der Wijst, Wowa Pavlov, Ed Classens (Vieverde), Marc Litjens (Litjens), Giel Muysers (Litjens) & John van Helden (Yookr)

Studenten: Vera Kemper, Sibren van Manen, Carlos Osuna, Lilian Smeets, Maurice Thijssen en Veronica Sanchez Benavides

Looptijd

September 2019 t/m januari 2020.


Resultaten februari 2020

Een scan apparaat dat uitgevoerd is met een camera en licht conditioneer systeem dat paprika’s en komkommers doet scannen op afmeting, kleur en vorm.

Apparaat:
Is gebouwd en kan de kas in

Software:
Track and trace systeem is up and running

Business:
Kort samengevat is dat techniek voor de gebruikers spannend en nieuw is maar niet van waarde is tenzij zij een rapportage ontvangen met oogstvoorspelling en afwijkingen van de beoogde oogst.

Onderzoekslijn Agro-Mechatronica

Marcel Roosen

08850 78422
marcel.roosen@fontys.nl

Jan Jacobs

08850 86273
jan.jacobs@fontys.nl

Partners

Vieverde, Litjens & Yookr