Sprint naar content

Actieve leefstijl

Kennisthema Actieve leefstijl

Binnen het kennisthema 'actieve leefstijl' van het lectoraat Move to Be staat het stimuleren van een gezonde en actieve leefstijl centraal. We richten ons binnen deze onderzoekslijn enerzijds op volwassenen die het moeilijk vinden om een actieve leefstijl te combineren met werk en zorg voor een gezin en anderzijds op individuele en ongebonden breedtesporters zoals hardlopers, fietsers en wandelaars die behoefte hebben aan begeleiding op maat om blessures te voorkomen en demotivatie te overwinnen. We kijken met name naar de rol die technologie hierbij kan spelen.

Enkele voorbeelden van onderwerpen waar de onderzoekslijn ‘actieve leefstijl’ zich mee bezig houdt zijn: meten van fysieke activiteit en sedentair gedrag, combineren van een actieve leefstijl met werk en gezin en gepersonaliseerde coaching voor ongebonden sporters.

Onderzoeksteam Actieve leefstijl

Foto van persoon

Prof. dr. S.B. (Steven) Vos

Lector Move to be
Foto van persoon

Dr. M.A.E. (Lia) Baars

Docentonderzoeker
Foto van persoon

Dr. E.M.P. (Evelien) Backx

Docentonderzoeker
Foto van persoon

M.A. (Mark) Janssen MSc

Docentonderzoeker
Foto van persoon

D. (Dennis) Arts

Onderzoeker / manager Onderzoek & Professionalisering
Foto van persoon

W. (Willem) Gosens

Docentonderzoeker
Foto van persoon

A.A.J.M. (Ida) Damen

Docentonderzoeker

f

Onderzoeksprojecten Actieve leefstijl

- POWEr FITTing: Doel van het project is het ontwikkelen van op technologie gebaseerde data-gedreven gepersonaliseerde oplossingen, producten en systemen die de maatschappelijke uitdagingen aanpakken waarmee onze generatie thuis- en kantoormedewerkers mee geconfronteerd worden.

- Coach in Control: Doel van het project is om meer diepgaand inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van topsportcoaches op het gebied van monitoren van trainings-, testen en wedstrijddata en het ontwikkelen van dashboards om deze gegevens in te zien en te gebruiken in trainingen.

- Workplace Vitality Hub: De Workplace Vitality Hub is een initiatief van Fontys, imec, TNO, TU/e, HTCE en Twice. De hub is een smart office op de High Tech Campus 85 waarin de oprichters hun uitgebreide kennis en ervaring combinerenom - samen met partners uit het bedrijfsleven - tot concrete, innovatieve en doeltreffende oplossingen te komen voor een vitale werkomgeving.

- Ontwerpen voor een actieve leefstijl: Doel van dit promotietraject is het ontwikkelen van een methodologie die ontwerpers in staat stelt om systematisch en interdisciplinair op maat gemaakte draagbare technologie te ontwerpen die bijdraagt aan de integratie van beweeggedrag in de dagelijkse routine van volwassenen.

- Design of running-related technology: Doel van dit promotietraject is het beter begrijpen van recreatieve hardlopers en het ontwerpen van draagbare technologie op maat van hun wenzen en behoeften.

- Vitality Living Lab: Doelstelling van het project is de ontwikkeling van een duurzaam ecosysteem voor data-gedreven innovatie en business design op het gebied van sport & vitaliteit.

- Nano4Sports: Doel van het project is het stimuleren van innovatie in het sport-, beweeg- en gezondheidsdomein door nieuwe innovatieve oplossingen te ontwikkelen.

- Move to Heath: Dit project biedt beweeg- en gezondheidscampagnes aan voor medewerkers dat moet leiden tot betere prestaties en een vitale bedrijfscultuur.

- Voor iedereen een App: Binnen het project 'Voor iedereen een App' wordt onderzoek gedaan naar welke (populaire) sportapp past bij welk type gebruiker op basis van doelstellingen en wensen.

- Voorkom en Herstel: Doel van dit project is om verantwoord bewegen en het oefenen 'leuk' te maken, terwijl de zorgverleners goed inzicht krijgen in de oefeningen die gedaan zijn om de volgende stappen voor herstel te bepalen.

- Krachtvoer: Krachtvoer is een programma voor VMBO scholen dat is gericht op het bevorderen van gezond voedingsgedrag van de leerlingen.

- Data Enabled Running: In dit onderzoeksprogramma van TU/e en Fontys Sporthogeschool staat het ontwerpen van slimme oplossingen voor recreatieve hardlopers centraal.