Sprint naar content

Beweegvriendelijke omgeving

Kennisthema Beweegvriendelijke omgeving

Binnen het kennisthema 'beweegvriendelijke omgeving' van het lectoraat Move to Be staat het gebruik van de openbare ruimte voor sporten en bewegen centraal. Onze ambitie is om de openbare ruimte zo in te richten dat mensen gestimuleerd worden om te bewegen.

Enkele voorbeelden van onderwerpen waar de onderzoekslijn ‘beweegvriendelijke omgeving’ zich mee bezig houdt zijn: meten en monitoren van het gebruik van de openbare ruimte, interdisciplinaire samenwerking in de openbare ruimte en laagdrempelige interventies in de openbare ruimte.

Onderzoeksteam Beweegvriendelijke omgeving

Foto van persoon

Prof. dr. S.B. (Steven) Vos

Lector Move to be

Foto van persoon

Dr. D.H.H. (Dave) van Kann

Lector Move to Be
Foto van persoon

M.A.C. (Maartje) Kunen

Docentonderzoeker
Foto van persoon

A.A. (Anneke) von Heijden

Docentonderzoeker

Onderzoeksprojecten beweegvriendelijke omgeving

- Same but different?! Beweegplekken voor ouderen in de gemeenten Venlo en Venray: Doel van dit project is om in de gemeenten Venlo en Venray inzicht te krijgen in succes- en faalfactoren van bestaande beweegplekken voor ouderen en het proces om te komen tot goed gebruikte beweegplekken waar ouderen zich op hun gemak voelen en met plezier naar toe gaan.

- De buurtsportcoach als katalysator van beweegvriendelijke buurten: In dit SIA RAAK onderzoeksproject werken we toe naar een open en online leeromgeving voor buurtsportcoaches om te kunnen samenwerken in en aan een beweegvriendelijke buurt.

- Callibrating Inclusive Sporting Encouters: Dit project doet onderzoek naar de cruciale rol die organisatienetwerken en eerstelijns professionals, zoals buurtsportcoaches en sociaal werkers, spelen in kwetsbare posities naar sportieve ontmoetingen en het organiseren daarvan.

- #040Beweegt: Binnen #040Beweegt, een samenwerkingsverband van Fontys Sporthogeschool, Technische Universiteit Eindhoven, Gemeente Eindhoven en Innosportlab Sport en Beweeg, experimenteren we met laagdrempelige (technologische) interventies in de openbare ruimte.

- Meten en monitoren van het gebruik van de openbare ruimte: Door middel van technologie brengen we het beweeggedrag in de openbare ruimte in kaart en relateren dit aan omgevingskenmerken.

- Interactieve hardloop- en wandelroute: In dit project werd door gebruik te maken van led tegeltjes in het gebied Eckart-Vaartbroek in Eindhoven een 1,8km lange interactieve hardloop en wandelroute gerealiseerd. Deze route wil mensen in beweging brengen en ontmoeting en verbinding creëren tussen gebruikers en park- en (buurt)bewoners.