Assisted Cleaning Solutions

Assisted Cleaning Solutions zoekt naar technische oplossingen voor de schoonmaakindustrie, specifiek voor het schoonmaken van randen van kamers en gangen. Het gaat hierbij om de vloer maar ook bijvoorbeeld om plinten, balustrades, en verwarmingselementen. Hiervoor moet schoonmaakpersoneel vaak bukken en is er te weinig tijd. Klantbedrijven vragen hier wel om.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Resultaten voorjaar 2020
  • Realisatie demonstrator 1: Simulatie om onderzoek te doen naar hoe een robot langs randen kan navigeren en user interface. Er is een eerste demonstrator gerealiseerd, vanwege in corona in simulatie, waarbij vooral onderzoek is gedaan naar het navigeren langs randen van een kamer (zonder gebruik te maken van een vooraf gedefinieerde kaart) en het ontwijken van obstakels langs die randen zoals kasten, vuilnisbakken etc. Ook is een web interface gerealiseerd zodat de robot aan een schoonmaker kan aangeven dat de robot een obstakel is tegengekomen en kan vragen wat hij moet doen. Deze interface zou op een tablet of mobiele telefoon aan de schoonmaker aangeboden kunnen worden. De software ontwikkeld in dit project kan als basis dienen voor de te ontwikkelen demonstrator(s) in het najaar.

    Sfeerafbeelding Fontys

  • Realisatie demonstrator 2: stofzuigen van randen en hoeken van kamers. Uit vooronderzoek is gebleken dat bestaande schoonmaakrobots (groot en klein) kunnen niet goed schoonmaken in randen en hoeken van kamers. Het is niet mogelijk bestaande robots op aan te passen. Daarom is er door een stagiair een demonstrator ontwikkeld om dit te kunnen doen. Deze demonstrator is ook daadwerkelijk gerealiseerd. Omdat de student later is begonnen aan zijn project dan normale stagiaires en om gezondheidsredenen niet de volledige tijd heeft kunnen benutten is dit project op dit moment nog in zijn afrondende fase. Er moet nog getest worden hoe goed deze robot wel bij hoeken kan en of (het principe van) deze zuigmodule bruikbaar is voor toekomstige schoonmaakrobots.
Sfeerafbeelding Fontys

Tijdens het najaar worden er nog apart van elkaar een mobiele robot ontwikkeld die dicht bij muren kan en een schoonmaak module voor plinten, balustrades, etc. Deze twee demonstrators zullen aan het einde van het project geïntegreerd worden tot 1 schoonmaakrobot.

Projectteam

Fontys: Michiel van Osch, Pablo Negrete Rubio en Agnes Berendsen
CSU: Elke de Jong, Ingrid Holland, Kos Fourkiotis en Anette Wooning
BOMA: Raimondo Otten
Demcon: Timo Roestenberg
Studenten: Roko Lucin, Daryll Auguste, Josh Bindels, Sven Hermsen, Stan Vergeldt, Xiangkuan Peng, Quirine Engbers, Daan ter Voert, Daan Meulenbroeks en Gonzalo Garcio Tolon

Looptijd

Februari 2020 t/m december 2020
Januari 2021 t/m juli 2021 wordt dit project gecombineerd met DUSTERR

Pers

https://bron.fontys.nl/robot-dusterr-helpt-mee-in-strijd-tegen-corona/

Robots verlichten werk van schoonmakers; artikel in Schoon #3; mei 2021.

Lectoraat mechatronics and Robotics

Michiel van Osch

08850 74750
michiel.vanosch@fontys.nl

Projectleiding

Michiel van Osch

08850 74750
michiel.vanosch@fontys.nl

Partners

BOMA
CSU
Demcon