Robotiseren in de fruitsector

De fruitsector is een belangrijk onderdeel van de Agro-industrie in de EU. De appelboomgaarden in de EU beslaan in 2017 473.500 ha en in 2018 wordt in de EU meer dan 12.611.000 ton verse appels geoogst. Het overgrote deel van deze vruchten werd met de hand geplukt, meestal door seizoenarbeiders. Deze arbeiders worden steeds schaarser, zeker nu ze vanwege Corona niet naar Nederland kunnen komen. Maar ook omdat oude plukkers met pensioen gaan en de jongeren niet meer in de landbouw willen werken. In een mondiale markt zou Europa verlies lijden als het geen continue aanvoer van innovatie in de fruitketen zou handhaven. Het behoud van een EU-fruitproductie is ook van strategisch belang voor de voedselzekerheid en -veiligheid.

Het idee is ontstaan om een rubuste en intelligente Aplle Picking Robot (APR) te ontwikkelen, die als eerste in staat zal zijn om autonoom een boomgaarde te doorkruisen en een deel van de rijpe appels nauwkeurig te plukken.

Projectresultaten

Het project levert een proof of concept op van tweetal prototypes: een unieke grijper voor de   Robotarmmodule en een Vision module voor het herkennen van appels

Projectteam

Fontys: Jan Jacobs, Gert-Jan van der Wijst, Marcel Roosen en Daniel Rateike
Munckhof Fruit Tech Innovators B.V.: Henri Michiels
Arco Solutions B.V.: Jean-Pierre Bouwmans
Riwo Engineering B.V.: Wim Spit
Studenten: Max Duijsens, Niels Verkoelen

Looptijd

September 2020 t/m december 2020

Lectoraten/onderzoeksgroepen

Onderzoeksgroep Agro-Mechatronica (GreenTechLab)

Projectleiding

Daniel Rateike

d.rateike@fontys.nl

Partners

Munckhof Fruit Tech Innovators B.V.
Riwo Engineering B.V.
Arco Solutions B.V.