Sla kruimelpad over
Vind de opleiding die bij je past
Leraar Maatschappijleer (voltijd)

Inhoud opleiding

Inhoud

Tijdens de lerarenopleiding leer je algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Hierbij kun je denken aan communicatieve vaardigheden, methodes om kennis over te dragen en het omgaan met verschillende leerlingen. Maar je leert ook vormen van samenwerking en het functioneren binnen een schoolorganisatie. De kennis, die je tijdens de lessen opdoet, breng je vervolgens in de praktijk tijdens je stages. Alle vakken worden aangeboden in het Nederlands. Eén lesboek is in het Engels en sommige artikelen tijdens de lessen kunnen in het Engels zijn.

Traject BEES

Ben jij goed in Engels en lijkt het je leuk om tweetalig onderwijs te geven? Dan kun je naast je lerarenopleiding, het driejarige traject BEES (Bilingual Education/English Stream) volgen.

Vak en vakdidactiek

Om specialist te worden op jouw vakgebied, krijg je vakinhoudelijke vakken. Daarnaast leer je bij vakdidactiek hoe je de leerstof van jouw vak op een goede manier kunt overbrengen.

Stage

Al snel ga je op oriënterende stage op een school voor voortgezet onderwijs of een Regionaal Opleidingscentrum (ROC). Dat doe je samen met een ‘buddy’, een medestudent. Je hebt steun aan elkaar en kunt van elkaar leren. Hoe verder je in de opleiding komt, hoe meer stage je loopt. En dat is fijn, want dan kun je de theorie meteen in de praktijk brengen!

Onderzoek

Het uitvoeren van praktijkonderzoek is een belangrijke vaardigheid die je als leraar onder de knie moet hebben. Hiermee kun je bijvoorbeeld je lessen verbeteren, meer te weten komen over je vakgebied, iets leren over de verschillen tussen leerlingen of bijdragen aan grotere vraagstukken binnen de school. Als leraar blijf je constant kritisch naar jezelf en zoek je naar mogelijkheden om te verbeteren.

Ben jij goed in Engels?

Verbreed je mogelijkheden met de minor tweetalig onderwijs

Maatschappijleer

Studiereizen

Studiereizen zijn een belangrijk onderdeel van de opleiding. Zo ga je naar de Tweede Kamer in Den Haag, de gemeenteraad in Tilburg, de rechtbank en een gevangenis. Daarnaast is er een (verplichte) weekexcursie naar Brussel. Je bezoekt dan het Europees Parlement, de NAVO en andere belangrijke instellingen.