Minor Ondernemerschap

Heb jij al nagedacht of je voor een baas gaat werken of voor jezelf wilt beginnen? Wil je onderzoeken of ondernemen iets voor jou is of wil je jouw idee of al bestaande onderneming verder ontwikkelen? Kies dan voor de voltijd minor ondernemerschap! Met deze minor kies je voor een ontdekkingstocht, die leidt tot een kansrijk businessmodel en inzicht in jouw onderscheidende competenties.
Bij het in de praktijk opzetten van je onderneming en het ontwikkelen van je ondernemende competenties gaan we uit van de Europese EntreComp methodiek (The Entrepreneurship Competence Framework) en de Lean Startup methode.

Wie ben jij?

Je wilt onderzoeken of ondernemen iets voor jou is óf je wilt jouw onderneming/idee verder ontwikkelen. Je bent bereid een weg te bewandelen om ondernemend te zijn door de nodige inspanning te leveren en kritisch naar jezelf én je onderneming te kijken. Daarnaast sta je open voor feedback en passen vrijheid, verantwoordelijkheid en initiatief nemen in jouw straatje!

De minor ondernemerschap is niet alleen voor studenten met al een eigen onderneming of ondernemingsidee. De minor is er ook voor de studenten die willen ervaren wat ondernemerschap inhoudt en willen ontdekken of ondernemen wat is voor in het vervolg van hun carrière.

Wegens het niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.


Ontdek of ondernemerschap iets voor jou is:

Je gaat aan de slag in teamverband met het opzetten van een onderneming. Dit op basis van een door je team gekozen idee. Gedurende de minor doorloop je de verschillende ondernemingsfasen om een succesvol product of dienst in de markt te zetten. Ondanks dat je in een groepje samenwerkt, krijg je naast de gezamenlijke opdrachten ook individuele opdrachten. Een team bestaat daarbij uit ca. 5 studenten, vanuit verschillende studierichtingen.

Jij hebt al een eigen bedrijf:

Heb jij al een eigen onderneming of heb je al een goed onderbouwd ondernemingsidee? Dan kun jij via deelname aan deze variant van de minor individueel of met je ondernemingspartner aan het werk met jouw eigen ondernemersidee/onderneming. Ken jij een onderneming in je omgeving die overgenomen kan worden of een ondernemer die op zoek is naar een mede-ondernemer? Dan mag dat ook! Dit is een kans om te werken aan je eigen onderneming tijdens je studie!

(!) Voor toelating tot variant 2 (het aan de slag gaan met je eigen bedrijf) is een selectiegesprek vereist. Dit gesprek gaat voornamelijk over de motivatie voor ondernemerschap en het hebben van een voldoende onderbouwd idee voor een onderneming. Op basis van dit gesprek word je toegelaten tot variant 2.

Tijdens de minor ondernemerschap werk je aan de ontwikkeling van o.a. de volgende competenties:  

  • Ondernemendheid:  praktijk-skills van een échte ondernemer ontwikkelen en verbeteren.
  • Je onderneming op de kaart zetten: BMC, positionering.
  • Managen: het ondernemingsproces managen, van idee tot onderneming.
  • Persoonlijke en communicatieve vaardigheden versterken zoals zelfreflectie, representatie, sales, onderhandelen.

Om te ervaren of ondernemerschap echt iets voor je, je in staat bent je idee of onderneming daadwerkelijk succesvol op te zetten of dat je meer een ondernemende manager binnen een bestaand bedrijf bent, bieden we je onder andere:

  • Intensieve coaching op het gebied van ondernemen en vaardigheidsontwikkeling;
  • Theoretische ondersteuning ten aanzien van de benodigde basiskennis en vaardigheden op het vlak van ondernemerschap;
  • Netwerkactiviteiten en andere evenementen, waarbij je in contact komt met andere (student)ondernemers.

Tijdens de minor doe je veel op eigen initiatief of in teamverband. Natuurlijk word je tijdens dit proces bijgestaan door ervaren docenten, coaches en externe begeleiders. De zoektocht naar een businessmodel of de verbetering van een reeds gekozen business model is gekoppeld aan de “lean startup” methodiek en “build-measure-learn” cyclus, die in de aanpak van de minor centraal staat.

Aanmelden voor de minor ondernemerschap?

De minor wordt 2x per jaar aangeboden (september en februari). Je kunt je voor de minor aanmelden (indien je een Fontys student bent) via Progress. Indien je een student van een andere hogeschool bent kun je je aanmelden via KiesopMaat.
Heb jij nog vragen over de minor? Mail dan naar minorondernemerschap@fontys.nl of bel naar: 06-82639260

Vervolgtraject na de minor ondernemerschap:
Wanneer je deze minor succesvol afrondt is het mogelijk om binnen je eigen bedrijf stage te lopen of af te studeren d.m.v. de Fontys Studentondernemersregeling.

Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys