Joost Reintjes: De keuze om te gaan ondernemen was snel gemaakt

 

Studeren en ondernemen is soms lastig te combineren. Helemaal als je gaat afstuderen. Gelukkig kan Joost Reintjes (Fontys student mechatronica) afstuderen binnen zijn eigen bedrijf.

De interesse in techniek is er bij Joost Reintjes van jongs af aan al met de paplepel in gegoten. Zijn vader heeft altijd veel interesse gehad in techniek en was ook werkzaam in deze sector. Het heeft Joost geïnspireerd en is zelf ook aan de slag gegaan. Hij begon al vroeg met het bouwen van zijn eigen motoren. De hobby in techniek groeide en vandaag de dag heeft hij zijn eigen bedrijf, genaamd Reintjes Systems.

In dit bedrijf focust Joost zich op het ontwikkelen en produceren van assemblage-, bewerkings- en verwerkingsmachines met een mechatronisch karakter. Hij specialiseert zich in projectmanagement, development & engineering, production & assemble en testing & quality control. Je kunt bij Reintjes Systems terecht voor het bedenken en ontwerpen van nieuwe machines. Maar ook het gehele productie- en testproces van deze nieuwe machines wordt allemaal door Joost gerealiseerd.

Reintjes Systems is tot nu toe voornamelijk actief in twee verschillende sectoren; de voedingsmiddelindustrie en de metaalbewerkingsindustrie. Denk hierbij aan onder andere tomatentelers en komkommertelers.

Voor Joost was het een logische keuze om een eigen onderneming te starten. Hij is zolang hij zich kan herinneren bezig geweest met zijn hobby; de techniek. Tijdens zijn MBO opleiding kreeg deze hobby een serieuze wending. Voor een project tijdens zijn opleiding maakte hij karretjes voor varkensboeren om dode varkens makkelijker te kunnen vervoeren. Een geïnteresseerde klant wilde dit product afnemen en de enige logische vervolgstap was dan ook dat Joost zich ging inschrijven bij de KvK. Reintjes Systems was ‘geboren’ en sindsdien heeft hij flinke stappen gezet in zijn bedrijf.

Inmiddels zijn er al verschillende soorten machines ontwikkeld. Zoals een kratten uitvouwmachine, die ervoor zorgt dat uiteenlopende soorten kratten automatisch worden opengevouwen. Hierdoor is het niet meer nodig om dit handmatig aan te pakken. Een ander voorbeeld van een product van Reintjes Systems is de ‘Mounting Butyl Station’. Deze machine heeft Joost, in opdracht van Manders Automation, gerealiseerd en wordt gebruikt bij het monteren van isolatiemateriaal in dakramen.

Kennis is macht

Op de vraag of hij ook samenwerkt met partners is Joost erg duidelijk. Hij zegt: “Ik wil datgeen wat ik ontwikkel in eigen hand hebben, kennis is macht.” Hij geeft het onderdeel ‘mechanisch en software engineering’ niet uit handen. Wel werkt hij met partners samen die hem helpen bij het uitvoeren van andere werkzaamheden.

De toekomst ziet er volgens Joost rooskleurig uit. Hij hoopt in 2021 zijn eerste werknemer in dienst te nemen. En hoopt hiermee dat zijn onderneming nog sneller kan gaan groeien. Daarnaast wordt het onderhouden van zijn systemen in de toekomst nog een extra activiteit waarmee hij zich mee bezig gaat houden.

Waarom Fontys CvO?

Joost heeft zich pas in het laatste jaar van zijn opleiding ingeschreven voor het Fontys Centrum voor Ondernemerschap. “Het combineren van je opleiding met je eigen onderneming heb je zelf in de hand. Het is druk, maar dat is ook wat ik wil. Fontys CvO geeft daarentegen wel meer mogelijkheden om deze combinatie te vereenvoudigen. Met name het afstuderen binnen mijn eigen onderneming sprak mij erg aan. Als ik dat niet had kunnen doen, had ik een half jaar bij een andere onderneming moeten werken. Dan had ik niet of nauwelijks de tijd gehad om met mijn eigen onderneming aan de slag te gaan.”

Naast het afstuderen heeft Joost ook veel gehad aan verschillende masterclasses die hij via het Fontys CvO heeft kunnen volgen. De opgedane kennis heeft hij binnen zijn eigen bedrijf kunnen gebruiken. Daarnaast heeft hij met hulp van het Fontys CvO de Take Off HBO subsidie aangevraagd. Onlangs kwam het bericht binnen dat hij Joost de aangevraagde subsidie toegekend heeft gekregen. Hij kan met behulp van deze subsidie zijn onderneming een flinke boost geven en sneller groeien.

We kijken uit naar wat de toekomst deze jonge succesvolle ondernemer gaat brengen!

 

Terug naar nieuwsoverzicht