Mees van de Gevel bestormt de Afrikaanse zuivelindustrie

 

De drang om te ondernemen spookte bij Mees al lange tijd door zijn hoofd. Maar hij had niet eerder een concreet idee waarin hij een bedrijf wilde beginnen. Heden ten dage is Mees al bijna één jaar bezig met zijn onderneming genaamd Sunlight Dairy om zuivelverwerkingsmachines te maken voor de Afrikaanse markt. Hoe kwam hij op dit idee? En waarom specifiek de Afrikaanse markt?

Sfeerafbeelding Fontys

Tijdens zijn opleiding is Mees gaan werken voor een bedrijf dat machines reviseert voor het melken van koeien. “Zij exporteren deze machines naar Kenia en Oeganda waar zij verschillende dealers hebben die hun machines in deze twee landen doorverkopen. Destijds vroegen onze klanten of wij ook machines hadden voor de zuivelverwerking. In de basis betekent dit het het pasteuriseren van de melk, zodat het beter drinkbaar en langer houdbaar wordt. Dit kon mijn baas toentertijd helaas niet regelen. Op dat moment zag ik zelf de kans om zo’n machine te maken voor deze mensen.”

Het idee ontstond om zuivelverwerkingsmachines te ontwikkelen voor de Afrikaanse markt. “Dat was niet mijn oorspronkelijke plan” zegt Mees. “Eigenlijk had ik in gedachten om eerst een paar jaar binnen een bedrijf te werken om te onderzoeken hoe alles werkt. Maar toen ik erachter kwam dat ik mijn idee kon combineren met het afstuderen vond ik dat een hele mooie stap en ben ik in het diepe gesprongen.”

Afgelopen half jaar is Mees dan ook op zijn ondernemersidee afgestudeerd. “Ik ben het afgelopen half jaar bezig geweest met het eerste product dat verkocht moet gaan worden. Ik ben dus nog in het begin van het proces.” Ook moet Mees nog langs de KVK om zich in te schrijven om officieel een bedrijf te zijn. “Ik heb mezelf nog niet ingeschreven omdat ik op het moment nog niks verkoop. Hierdoor kan ik me focussen op het product, en hoef ik niet bezig te zijn met bijvoorbeeld de administratie.”

Het antwoord op hoe Mees in de zuivelindustrie is gerold, is best verassend. “Het is echt uit het niets gekomen. Ik had in eerste instantie ook helemaal niks met boeren en koeien. Maar toen ik eenmaal bij het bedrijf begon te werken dat melkmachines reviseert, bleek het toch een interessante business te zijn. Ook heb ik mijn eerste stage gedaan bij een bedrijf dat zuivelverwerkingsmachines onderhoudt. Dus je kunt wel stellen dat ik het een leuke sector vind om in te werken.”

Nu Mees is afgestudeerd aan zijn opleiding Fontys werktuigbouwkunde, gaat hij gewoon door met zijn onderneming. Hij werkt ook intensief samen met het bedrijf waar hij voor heeft gewerkt. “Zij hebben namelijk een dealernetwerk in Kenia en Oeganda. Vanuit deze dealers worden de machines verkocht. Dit zorgt ervoor dat ik een netwerk heb. De bedoeling is dat bij elke dealer één machine komt te staan. Hier kunnen potentiele klanten zien hoe het product eruitziet en wat het voor hen kan betekenen. Als een klant dan interesse heeft wordt de machine in Nederland gemaakt. Wel is het de bedoeling dat er 3 á 4 machines op voorraad staan - waar hier en daar nog kleine aanpassingen kunnen worden gedaan voordat ze verscheept worden.”

De plannen voor het aankomende halfjaar zijn voor Mees duidelijk. Hij wil drie machines op de markt zetten om te valideren. Als dat goed gaat hoopt Mees over vijf jaar in een eigen pand te zitten. Naast het netwerk wat hij al in Kenia en Oeganda heeft, is Mees ook al benaderd vanuit 10 andere Afrikaanse landen.

Fontys CvO

Het afstuderen in zijn eigen onderneming is de voornaamste reden voor Mees geweest om zich in te schrijven voor het Fontys CvO. “Een andere reden is dat het CvO veel kennis op het ondernemerschapsgebied aanbiedt en een netwerk heeft. Hierdoor kunnen zij mij goed begeleiden in mijn ondernemersdroom.”

 

Terug naar nieuwsoverzicht