Take Off HBO subsidie toegekend aan 5 (oud)studenten

 

Afgelopen maand heeft Regieorgaan SIA aan 5 (oud) studenten de subsidie (25.000 euro) Take Off HBO toegekend. De 5 geselecteerden (oud) studenten kunnen hun innovatieve idee, product of dienst verder door ontwikkelen om het bedrijfsproces naar een hoger niveau te tillen. Zij kunnen door middel van de subsidie de haalbaarheid onderzoeken om zo de kansen en risico’s in kaart te brengen voordat zij met hun eigen bedrijf de markt verder betreden. De (oud) studenten zullen het haalbaarheidsonderzoek starten in samenwerking met diverse Fontys lectoraten en het Fontys Centrum voor Ondernemerschap. 

Overbruggen 'funding gap'

Waardevolle onderzoeksresultaten dreigen soms onbenut te blijven omdat kennis en innovaties lastig hun weg vinden naar de markt. Financiering is nodig om de kloof tussen het onderzoek en de markt te overbruggen. Het programma Take-off overbrugt deze 'funding gap' in de vroege fase van een onderneming.

Creëren innovatieve bedrijvigheid

Het doel van Take-off is het creëren van innovatieve bedrijvigheid gebaseerd op de kennisontwikkeling en kennisbenutting door onderzoekers aan kennisinstellingen. Dat kan gaan om product-, proces-, zorg- of diensteninnovatie in de breedste zin van het woord en binnen alle wetenschapsgebieden. Van bèta en techniek, life sciences tot alfa en gamma.

De geselecteerden 5 (oud) studenten:

  • Jimmy Greijmans met zijn startup Occasionkeuring Nederland
    Occasionkeuring Nederland is een geheel nieuw en klantvriendelijk concept dat klaarstaat bij het aanschaffen van een tweedehandsauto. Het is een onafhankelijk keuringsplatform dat de autokoper de hand wil reiken. Het doel is om de onzekerheid die komt kijken bij het kopen van een tweedehandsauto weg te nemen.
     
  • Steve Thijssen met zijn startup Wavy Assistent
    Hartfalen vormt een van de meest voorkomende vormen van cardiovasculaire ziektes. Bij hartfalen kan het hart elk moment falen met mogelijk de dood tot gevolg. Hierom is het essentieel om het hart goed te kunnen monitoren en acute hulp te kunnen inschakelen in geval van nood. In dit project onderzoeken Fontys Hogescholen en Wavy Assistant of het haalbaar is om een innovatieve health oplossing te ontwikkelen die patiënten met hartfalen in staat stelt om op veilige wijze zelfstandig te leven. Deze innovatie heeft een significante impact op de kwaliteit van leven van de patiënt en reduceert de zorgkosten aanzienlijk.
     
  • Sem Tielemans met zijn startup Wijkie
    Wijkie wil een platform creëren die bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen op fysiek en sociaal vlak. Dit platform zal worden gebouwd als app en zal zich in het begin met name richten op het verbinden van kinderen en jeugd op de plaatselijke voetbal- en speelveldjes. Via de app moet de doelgroep in aanraking komen met andere bekenden of onbekenden om zo weer meer buiten af te kunnen spreken op de aangewezen veldjes. De applicatie van Wijkie is dus een digitaal middel om kinderen te helpen een brug te slaan naar een sociale omgeving buiten. Het stimuleren van de kinderen om meer buiten te bewegen en met anderen contact te leggen speelt in op de groeiende problemen bij de ontwikkeling van de kinderen in de huidige tijd. Tegelijkertijd laat deze applicatie de kinderen zien dat je smartphone of tablet ook kan worden gebruikt om een situatie te creëren waarin je jouw smartphone of tablet juist even weg moet leggen. 
     
  • Valentijn Franken met zijn startup VibeActive
    Jongeren hebben steeds vaker last van psychische problemen en er zijn veel 'spookjongeren' in Nederland. De reguliere hulpverlening sluit vaak niet goed aan op jongeren of kan lang duren voordat ze behandeld kunnen worden. VibeActive stapt daarvan af door middel van een informele aanpak en een positieve benadering. Coaching en Maatschappelijke begeleiding staan daarbij centraal en sport wordt ingezet om belangrijke normen, waarden en vaardigheden aan te leren. Zodra de jongeren hun doelen bereikt hebben, helpt VibeActive ze richting werk of school. 
     
  • Teun Holtman en Pim de Rijke met hun startup SomeTea
    SomeTea is een bijzondere thee en moet de theewereld op zijn kop gaan zetten. De theebladeren zijn gekristalliseerd, hierdoor wordt niet alleen de smaak van de theebladeren versterkt maar ook nog eens de presentatiewaarde verhoogd. De kristallen zijn customizeable en kunnen worden ontworpen naar ieders wens. Ronde bollen, met bloemen bedekt die zich uitvouwen tot een fleurig geheel in het drinkglas. Hierdoor is het een beleving, niet alleen tijdens het drinken maar ook tijdens het serveren en zetten van de thee. SomeTea wil het productieproces van de theebollen verbeteren en versnellen zodat zij kunnen gaan opschalen.

Veel van bovenstaande studentondernemers hebben we afgelopen jaren al mogen zien tijdens de pitchfinale tijdens het Fontys Student Startup Festival. Het is mooi om te zien dat de jonge ondernemers hun droom voortzetten en hun bedrijf verder willen uitbouwen.

In het najaar zal er weer een nieuwe subsidieronde Take Off HBO plaatsvinden. Heb jij ook een innovatief idee of een startup dat je naar een volgend niveau wilt brengen? Je kunt je aanvraag indienen tot en met 1 oktober 2019. Fontys biedt ondersteuning in de aanvraag. Wij vragen je daarom om je uiterlijk 3 weken voor sluiting van de najaarsronde te melden via: raak@fontys.nl. Meer informatie over de regeling is te vinden via deze link

 

Terug naar nieuwsoverzicht