Verhalen van studenten

"Samen doorgaan op elkaars ideeën totdat er uiteindelijk een écht goed idee uitkomt."

Marit Habets, tweedejaars student Communicatie Advertising

“Toen ik in de bovenbouw van de middelbare school kwam, moest ik me gaan oriënteren op een vervolgstudie. Ik had helemaal geen idee wat ik wilde of in welke opleidingen ik interesse had. Dit resulteerde in een lange zoektocht. Zo kwam ik uiteindelijk bij de opleiding Communicatie in Eindhoven. Na één jaar op de opleiding weet ik al dat ik hier goed zit. Gelukkig blijkt het een goede keuze te zijn geweest.

Ik ben al heel wat te weten gekomen over de communicatiewereld. Vakken als beïnvloeden en sociale psychologie hebben mij een hele andere kijk op veel dingen gegeven. Als ik nu bijvoorbeeld naar een reclame kijk, zie ik de technieken die zijn toegepast om de kijker te beïnvloeden. Heel interessant om te weten! Ook vind ik het super dat je vanaf jaar één al opdrachten voor echte opdrachtgevers krijgt. Interne communicatie vind ik persoonlijk wat minder interessant, maar omdat de opleiding zo breed is, is de kans ook heel klein dat je alles leuk vindt.

Het is heerlijk om mijn kinderlijke brein op de creatieve opdrachten los te laten gaan. Niets is te gek, en als dit wel zo is, kun je het altijd nog realistischer maken. Het brainstormen voor concepten vind ik dan ook het leukste aan de opleiding. Samen doorgaan op elkaars ideeën totdat er uiteindelijk een écht goed idee uitkomt.

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat je hier een heel andere band met je docenten krijgt dan de docenten op de middelbare school. Iedereen is erg sociaal en mengt zich gemakkelijk in gesprekken, waardoor je steeds meer mensen leert kennen en gemakkelijk vrienden maakt.
Er worden regelmatig feestjes georganiseerd door studievereniging FACT. Dat hoort er natuurlijk ook gewoon bij. Want de tijd om te werken, oud te zijn en op de bank te hangen, die hebben we later nog genoeg!”

Sfeerafbeelding Fontys

"FHC is dé plek om tijdens je studie al een flink netwerk op te bouwen."

Sten Senders, vierdejaars student Communicatie Creatief

“Communicatie zit in mijn roots. Mijn vader zit al meer dan 25 jaar in het vak. De keuze voor deze opleiding was dan ook voor de hand liggend, hoewel ik bij mijn studiekeuze nog heb getwijfeld tussen Communicatie en Journalistiek. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Communicatie, omdat ik me niet alleen wilde focussen op het schrijven van teksten, maar ook op het bedenken van concepten, adviseren en creatief bezig zijn.

De opleiding heeft me tot nu toe al veel opgeleverd. Om te beginnen een prachtig CV. Ik doe de studierichting creatief en daarbij ga je aan de gang met een portfolio (een map met voorbeelden van door jou gemaakte opdrachten, waarin je kunt laat zien wat je in je mars hebt). Tijdens mijn stage heb ik meegewerkt aan een guerilla actie die binnenkort waarschijnlijk wordt uitgevoerd. Weer een mooi project om aan mijn portfolio toe te voegen!
Ik heb al een flink netwerk opgebouwd en mijn voet tussen de deur gekregen bij een aantal reclamebureaus. Dat laatste komt deels door school, maar ook deels door eigen inspanningen. Ik denk dan ook dat als je er voor open staat FHC dé plek is om tijdens je studie al een flink netwerk op te bouwen.

Daarnaast ben ik actief met activiteiten buiten de vakken om. Zo ben ik secretaris van studievereniging FACT, een super leuke club van enthousiaste studenten die samen zowel borrels en feestjes als vakinhoudelijke activiteiten organiseren.
Ik weet nu al dat ik de mensen bij Communicatie ga missen als ik straks afgestudeerd ben. Iedereen kent iedereen, dat is heel leuk. Ook de informele sfeer met docenten is heel erg fijn, dat werkt gewoon een stuk makkelijker.

Mijn korte termijn doel is een goede afstudeerstage vinden, het liefst een waar ik kan blijven plakken. Ik wil meteen na mijn opleiding gaan werken, want ik heb het gevoel dat ik er wel klaar voor ben, ook al ben ik dan pas 21.”

Sfeerafbeelding Fontys