Fietsen om je biertje koel te houden

Een nieuw project binnen de opleiding Werktuigbouwkunde voor de tweedejaars studenten: de Cool Contest. De opdracht luidt; bouw een koelmachine die werkt op spierkracht van 1 persoon. De groep wordt in tweeën verdeeld en aan het eind van het project, na een half jaar, gaan zij de strijd aan met elkaar. Wiens koelmachine koelt het meest in tien minuten en gaat er met de Cool Contest-troffee vandoor.

“Leuk project”, zeggen Stan Slippens en Daan Berens. Zij vormden samen met nog vijf andere studenten een team. “Het is een heel leerzame opdracht”, vertelt Stan. “Ik heb veel geleerd over verschillende koeltechnieken.” vult Daan aan. “En de werking van een koelkast in het algemeen”, zegt Stan. “Je brengt meteen in praktijk wat je in theorie leert en gaaf om te zien als dat dan ook werkt.”

De studenten hebben per groep een budget van tweehonderd euro gekregen, waarvoor ze materialen konden aanschaffen. En de manier waarop de spierkracht wordt omgezet in energie opwekken, was een vrije keus. Toch kozen beide groepen voor een fiets. “Daar is makkelijk en goedkoop aan te komen”, zegt Daan. “Maar daarnaast levert fietsen ook meer een constante kracht, bijvoorbeeld ten opzichte van roeien. Bij roeien gebruik je meer spierkracht, maar bij een roeibeweging is er altijd een moment dat je niet in beweging bent.”

Fietsende Daan Berens met support van Stan Slippens Fietsende Daan Berens met support van Stan Slippens

Cool Contest troffee Cool Contest troffee

En dan is er dus één iemand nodig die tien minuten mag gaan fietsen om de koelbox zo koud mogelijk te krijgen. “Het was snel bepaald dat dat Daan werd”, lacht Stan. “Hij is de meest fanatieke sporter van ons.”

En dan de dag van de contest. Helaas kon de spierkracht van Daan niet ingezet worden voor het koelen van de box, want de groep heeft hun product niet werkend gekregen. “De aandrijving waarmee we elektriciteit opwekten, leverde te weinig vermogen op”, legt Stan uit. “We hebben wel nagedacht hoe we dit zouden kunnen oplossen. Bijvoorbeeld door een lichtere koelkast te gebruiken of een grotere motor waar we meer vermogen uit kunnen halen. Die we nu hebben gebruikt is een driefase motor en we belastten er maar één. Maar hoe dat precies werkt, dat zouden we nog verder moeten uitzoeken.” Om toch visueel zichtbaar te maken dat er vermogen is opgewekt, heeft deze groep lampjes op hun installatie aangesloten.

Ook de andere groep kreeg hun prototype niet werkend. Dus de contest kon niet plaatsvinden en dus ook geen winnaar van de troffee dit jaar. Maar het idee van twee ‘strijdende’ groepen beviel wel. “We hebben ook veel van elkaar geleerd en geholpen als we ergens niet uit kwamen,” vertelt Daan. “Toen de Cool Contest naderde, werden we wel fanatieker en competitiever.”

De Cool Contest is één van de expo-projecten in het tweede jaar voor studenten Werktuigbouwkunde. Studenten kiezen zelf het project en werken hier een half jaar aan.