Nieuw leven voor Stef Stuntpiloot

Voormalig studentenproject van studenten Werktuigbouwkunde

Wie kent hem niet? Stef Stuntpiloot. In het gelijknamige kinderspel, al uit 1992, probeert deze dwaze piloot bij jou je muntjes om te stoten. Jij beschermt je muntjes door Stef terug de lucht in te schieten. Een aantal jaar geleden werd dit spel levensgroot nagebouwd door studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde. Helaas door ruimtegebrek verdween Stef in een stoffige kelder. Maar … Stef krijgt een tweede leven!

En daar zorgt tweedejaars student Werktuigbouwkunde Dennis van Haren voor. Dennis is naast student ook werkzaam in het Techniek Atelier, een van de labs van Fontys Hogeschool Engineering. Daar hoorde hij over Stef Stuntpiloot in het levensgroot. “Alles viel op z’n plek”, vertelt Dennis. “Mijn huisgenoot en tevens oud-klasgenoot van de middelbare school is bestuurslid bij Stichting Jeugdvakantiewerk Hulst. Het grootste evenement dat deze stichting organiseert, is de Jeugdvakantieweek. Dit jaar begin augustus en voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Eerder hadden zij voor deze week een levensgrote Stef Stuntpiloot gebouwd van een oude betonmolen. Maar dat spel werkte niet goed, hij draaide onder andere te snel. Dus toen kwam de vraag bij mij te liggen, kan jij niet een degelijke versie bouwen?”

Vorig jaar was Dennis al gevraagd om te helpen. Toen is hij begonnen met het verzamelen van onderdelen. Alleen belangrijke componenten voor de aandrijving ontbraken nog. Budgettechnisch bleek het toen nog niet haalbaar, maar Dennis heeft er vertrouwen in dat het dit jaar gaat lukken. “Ik laat de oude betonmolen voor wat het is en ga aan de slag met de Stef Stuntpiloot die in de kelder van Fontys ligt.”

Maar voordat Stef Stuntpiloot klaar is voor zijn rentree tijdens de Jeugdvakantieweek moet er nog wel het een en ander gebeuren. “Vooral op gebied van veiligheid moeten we alles goed nalopen”, zegt Dennis. “Er mogen geen scherpe randjes zijn. Ook is het belangrijk dat het spel geen ketting bevat als aandrijving maar een riem. Een riem slipt namelijk als hij stopt en dat is veiliger dan een ketting. Daarnaast is het belangrijk dat de kinderen niet van het gedeelte af kunnen vallen waar ze op moeten springen.”

Naast veiligheid is er nog een puntje waaraan gewerkt moet worden. “Kinderen vinden een spel vooral leuk, als het er ook een beetje mooi uitziet ”, vertelt Dennis. “Daarom kan Stef Stuntpiloot wel een nieuwe likje verf gebruiken in een mooi opvallend kleurtje. Voor het thema zal er gekeken worden naar een alternatief voor het vliegtuigje zelf. Nu is dat namelijk nog een ijzeren tonnetje.”

Als alles goed gaat, dan staat Stef Stuntpiloot weer rondjes te draaien in de week van 5 augustus tijdens de Jeugdvakantieweek in Hulst (Zeeland).

Stef Stuntpiloot in het levensgroot

Klein voorproefje? Zie hier de video die is gemaakt toen Stef Stuntpiloot eerder in de kantine van Fontys-campus Rachelsmolen was opgebouwd.