Partners in Education

Partners in Education

Fontys Hogeschool Financieel Management (FHFM) werkt intensief samen met het bedrijfsleven. Professionals weten namelijk als geen ander wat een student nodig heeft om succesvol te worden in het bedrijfsleven. Daarom gaat FHFM langdurige samenwerkingsverbanden aan met organisaties, dit zijn Partners in Education (PIE). De Partners zorgen voor de beste aansluiting van het onderwijs op de praktijk.

In het samenwerkingsverband staat co-creatie van het onderwijs centraal. Een PIE adopteert een onderwijsperiode. Het programma voor een PIE is altijd maatwerk. Elke organisatie heeft namelijk andere kerncompetenties en behoeften. Afhankelijk van het studiejaar wordt met de PIE afgestemd hoe de co-creatie vorm gaat krijgen.

Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys

Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys

 • Inhoud Partnership
  Sfeerafbeelding Fontys

  Een Partnership is maatwerk. Uw organisatie adopteert een onderwijsperiode en denkt mee met het ontwerpen van een onderwijsperiode. Afhankelijk van het de organisatie wordt een menukaart samengesteld. Onderdelen kunnen zijn:

  - Beoordelen eindopdrachten
  - Coaching studenten
  - Presentatie over de organisatie
  - Evalueren onderwijsperiode
  - Aanbieden workshop(s)
  - Aanbieden van stage- en/of afstudeerplekken
  - Aanbieden en ontwikkelen (fictieve) casussen
  - Meedenken over onderwijsmateriaal
  - .........................................
  - .........................................

  Maatwerk

  Voor elke partnership wordt een apart programma samengesteld.

  Studenten maken vroeg kennis met het bedrijfsleven, dat is een van de doelstellingen van Fontys Hogeschool Financieel Management (FHFM). Een partnership is een langdurige duurzame samenwerking tussen FHFM en organisaties.

 • Huidige samenwerkingsverbanden
  Sfeerafbeelding Fontys

  Joanknecht

  Joanknecht ontwikkelt samen met de hogeschool een casus in het eerste jaar. Het betreft een fictieve casus, het maken van een jaarrekening. Deze casus is typisch een opdracht die door Joanknecht uitgevoerd zou kunnen worden. Naast het maken van de casus, schrijven en presenteren de studenten een adviesrapport. Het gaat dus niet alleen om de cijfers, maar ook om de communicatieve vaardigheden. Joanknecht draagt met verschillende activiteiten bij aan de periode. Bijvoorbeeld aan de start van de periode presenteren medewerkers van Joanknecht hoe zij deze opdracht aanpakken. Daarnaast werkt de organisatie met het softwarepakket ExactOnline. Daarom werkt de hogeschool samen met Joanknecht om studenten hier wegwijs in te maken. Verder is de organisatie betrokken bij de beoordeling van presentaties van de jaarrekeningen en adviesrapporten van studenten in de periode. Het Partnership bestaat verder uit:

  - zitting Raad van Advies
  - aanbieden van derde en vierdejaars stages
  - deelname Financial Future Event
  - aanbieden van docentstage

  Qredits

  Qredits is de instantie voor micro-financiering in Nederland. Het doel van Qredits is om studenten zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met ondernemerschap en ondernemersvaardigheden op te laten doen. Dit past bij de visie van FHFM. In het eerste jaar schrijven studenten een ondernemingsplan en bekijken hiervoor financieringsmogelijkheden. In een workshop leren studenten hoe Qredits ondernemingsplannen en financieringsaanvragen beoordeeld. Aan de hand van de door Qredits ontwikkelde e-learning module maken studenten een ondernemingsplan, waarop de coaches van Qredits en ING feedback geven.

  ING

  In het eerste jaar werkt ING samen met Qredits als de Partner in Education voor het beroepsproduct ondernemingsplan. Qredits zorgt voor gebruik van de e-learning module en een gastcollege. ING neemt een deel van de beoordeling van de eindproducten van de studenten op zich. Het Partnership bestaat verder uit:

  - zitting Raad van Advies
  - aanbieden oriënterendestages
  - deelname Financial Future Event

  Fagro

  Ook Fagro ontwikkelt samen met de hogeschool een casus in het eerste jaar. Het betreft een fictieve casus waarin studenten een organisatieadvies schrijven waarin besturing en beheersing centraal staat. Interim adviseurs van Fagro werken vaak met dit soort opdrachten. Zij voorzien daarom de hogeschool met input om het lesmateriaal vorm te geven. Voor dit beroepsproduct ontwikkelden Fagro en de hogeschool opdrachten waarin online filmpjes zijn gemaakt. Het bedrijf Aquanova staat in deze casus centraal. Verder geeft Fagro in het tweede jaar van de opleiding Finance & Control en Accountancy workshops budgetteren. Het Partnership bestaat verder uit:

  - zitting werkveldcommissie Finance & Control
  - aanbieden oriënterende en afstudeerstages
  - deelname Financial Future Event

  Artikel Fagro

  Lees het artikel van Fagro over participatie Fagro in onderwijsprogramma's op hogescholen >>>>>

  WVDB

  Vernieuwend onderwijs. Daar staat WVDB achter. In samenwerking met de hogeschool ontwikkelt WVDB een casus voor de opleiding Finance, Tax and Advice - FRE. Bestaande klanten zijn de basis voor het vraagstuk. De student gaat (fictief) aan de slag als junior belastingadviseur bij WVDB. Eerst ligt de focus op de jaarrekening van een VOF. Daarna geeft de student advies over belastingaangiften. Onderzoeksvaardigheden ontwikkelen zijn een belangrijk onderdeel. Maken van de juiste analyses, oplossingen op een rij zetten en dat in duidelijke taal uitleggen is voor een WVDB professional vanzelfsprekend. Naast het ontwikkelen van onderwijs verzorgt WVDB actualiteitencolleges op de hogeschool. Deelnemen aan het vaktechnisch overleg op het kantoor van WVDB staat voor de student op het programma. Zo blijft de student up-to-date en krijgt feeling met het werkveld.

  Het partnership bestaat verder uit:
  -Zitting werkveldcommissie Finance, Tax and Advice - FRE
  -Aanbieden oriënterende en afstudeerstages
  -Deelname Financial Future Event
  -Verzorgen discussiebijeenkomsten

  Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys

  Artikel van Fagro, 25 april 2016

 •   Financial Future Event
  Sfeerafbeelding Fontys