Kennismodule: Design Thinking

Als Toegepast Psycholoog ontwikkel je gedragsinterventies (bijv. een workshop, training, voorlichting of alternatieven zoals nudges), zonder of met technologie (bijv. apps, games, interactieve producten). Dat is niet gemakkelijk, want hoe zorg je ervoor dat de inhoud van jouw interventie aansluit bij wat de doelgroep nodig heeft? Hoe kies je de juiste vorm voor je interventie? En wanneer weet je of het werkt?

Denken als een ontwerper/designer, kunstenaar of architect om complexe vraagstukken op te lossen, dat is Design Thinking. Een creatieve manier van denken en doen die leidt tot nieuwe, relevante oplossingen met een positieve impact op organisaties, producten of diensten. De belangrijkste kenmerken van de Design Thinking methode zijn mensgerichtheid (het leren kennen en begrijpen van je cliënt / patiënt / klant / eindgebruiker en zijn context), samenwerken (met diverse belanghebbenden, vaak met verschillende achtergronden) en experimenteren (learning-by-doing).

De Design Thinking methode geeft je handvaten om op een creatieve, mensgerichte en onderzoekende manier, samen met anderen tot nieuwe oplossingen te komen. Uiteindelijk leidt dit tot beter gefundeerde en effectievere interventies, maar deze manier van werken helpt je ook bij het vinden van creatieve oplossingen voor allerlei vraagstukken in de maatschappij, in organisaties en voor individuen.

In deze kennismodule leer je hoe je Design Thinking kunt toepassen volgens een gestructureerd proces, waarin observeren, experimenteren en evalueren belangrijke ingrediënten zijn. Vervolgens ga je het Design Thinking proces en de tools zelf toepassen in een opdracht, waarin je op basis van een concrete casus uit de praktijk een interventie ontwerpt voor een specifieke doelgroep. Bijvoorbeeld: hoe helpen we jongeren die gepest worden, hoe zorgen we voor acceptatie van robots op het werk, hoe stimuleren we ouderen om voldoende te bewegen.

Deze kennismodule wordt verzorgd door Marijke Bergman, Janienke Sturm en Mariëlle Rosendaal.

Sfeerafbeelding Fontys