Bij Fontys HRM en Toegepaste Psychologie geven we om jouw welzijn. We willen je laten weten dat wij je zien en er voor je zijn! Wij willen je graag laten weten dat er verschillende initiatieven zijn om je een steuntje in de rug te geven en jouw (studie)plezier en welzijn te vergroten. We ontwikkelen allerlei initiatieven rondom welzijn. Zo is er bijvoorbeeld van 17 t/m 19 mei de Welzijnsweek. Een week met verschillende activiteiten rondom het thema welzijn op locatie Emmasingel in Eindhoven en locatie Stappegoor in Tilburg. We zien je graag bij bijvoorbeeld de lezing ‘van Moeten naar Willen’ of wat dacht je van een stoelmassage? Buiten de Welzijnsweek om zijn er ook doorlopende initiatieven waar jij als student gratis gebruik van mag maken. Blijf op de hoogte via onze social media kanalen. Graag tot ziens bij de Welzijnsweek!

Programma Tilburg

Dinsdag 17 mei
10.00-12.00 Opening welzijnscafé Studieplein A0.19
12.00-16.00 Stoelmassage Ruimte A0.15 en A0.16
10.00-15.00 Organisatie Frisse gedachtes Studieplein A0.05
15.00-16.30 Yiquan workshop Lokaal A0.09
Woensdag 18 mei
10.00-12.00 Welzijnscafé Studieplein A0.19
10.00-11.00 Wat kun jij leren van Pinokkio? Lokaal A0.10
13.30-15.00 Inspiratiewandeling Verzamelen studieplein A0.05
15.00-16.00 Luisteren naar het lichaam loont Lokaal A0.10
15.00-16.00 Welzijnspiramide Lokaal A0.04
Donderdag 19 mei
10.00-12.00 Welzijnscafé Studieplein A0.19
10.00-12.00 Complimentendag!
12.00-16.00 Stoelmassage Ruimte A0.15 en A0.16
13.00 Koel lekker af met een ijsje! Studieplein A0.19
15.30-17.00 Yiquan workshop
17.00-19.00 Afsluiting met drankje Studieplein A0.19

Programma Eindhoven

Dinsdag 17 mei
10.00-12.00 Opening Welzijns Café
12.00-16.00 Stoelmassage Middenmotief 2e etage
13.00-15.00 La Toscana ijs Studieplein 2e etage
14.00-15.00 Expeditie veerkracht Lokaal 2.10
Woensdag 18 mei
09.30-10.30 De kracht van kwetsbaarheid Lokaal 3.16
10.00-12.00 Welzijns Café Studieplein 2e etage
13.00-15.00 La Toscana ijs Studieplein 2e etage
10.30-11.30 De Welzijnspiramide Lokaal 3.36
11.00-12.00 De kracht van kwetsbaarheid Lokaal 3.16
15.00-16.00 Zelfcompassie workshop Lokaal 2.36
15.00-16.00 Van moeten naar willen Lokaal 2.40
Donderdag 19 mei
10.00-12.00 Welzijns Café
10.00-15.00 Organisatie Frisse gedachtes Studieplein 2e etage
10.00-12.00 Complimenten dag
11.00-12.00 Lab of life Lokaal 2.24
12.00-16.00 Stoelmassage Middenmotief 2e etage
13.00-14.00 Van moeten naar willen Lokaal 3.16
13.00-14.00 Wat kun jij leren van Pinokkio? Lokaal 2.04
13.00-15.00 La Toscana ijs Studieplein 2e etage
14.00-15.00 Expeditie Veerkracht Lokaal 2.22
17.00-19.00 Afsluiting met DJ en drankje Studieplein 3e etage

Workshops en bijeenkomsten

Sfeerafbeelding Fontys

Welzijnscafe (Tilburg en Eindhoven)

Het welzijnscafé wordt geopend met ballonnen en een Barista. Dit om jou te laten zien dat er een plek is waar we op je wachten. De ballonnen zijn voor de opening, maar de koffie staat altijd voor je klaar!

Sfeerafbeelding Fontys

Stoelmassage (Tilburg en Eindhoven)

Welzijn begint met goed voor je zelf zorgen, heerlijk ontspannen zijn en dan ben je al op de helft. Stoelmassage is een massage die uitgevoerd wordt op een speciale stoel door de kleding heen. De massage concentreert zich op de rug, nek, schouders, armen en bekken.

Sfeerafbeelding Fontys

Organisatie Frisse Gedachtes (Tilburg en Eindhoven)

Het uiteindelijke doel is om iedere student in Nederland te kunnen ondersteunen met de laagdrempelige diensten die Frisse Gedachtes kosteloos aan studenten aanbiedt. We willen eenzaamheid tegengaan, aandacht vragen voor de hoge mate van prestatiedruk onder studenten en een veilige plek bieden waar deze groep zich thuis voelt. Frisse Gedachtes is dé organisatie die de stem van studenten kan laten horen.

Sfeerafbeelding Fontys

Lab of Life (Eindhoven)

The Lab of Life wil zoveel mogelijk studenten en medewerkers helpen om meer grip te houden op hun dagelijks leven en hun energie. Veel trainingen en workshops zijn gericht op inspireren en motiveren en niet op daadwerkelijke gedragsverandering. The Lab of Life heeft een methode ontwikkeld waarmee ze duurzame gedragsverandering vanuit eigen regie realiseert. Je kunt hierbij zelf bepalen aan welke doelen je wilt werken. Denk aan beter slapen, je beter kunnen concentreren, meer bewegen, meer energie hebben voor zaken buiten je studie of werk etc. Ellen Koop is docent-onderzoeker bij de Fontys Hogeschool en HRM en Psychologie en werkzaam als trainer voor The Lab of Life. Ze leert je in deze workshop meer over hoe en waarom The Lab of Life methode werkt en over de training die je kunt volgen om jouw gewenste doelen te realiseren. Door Ellen Koop- Spoor

Sfeerafbeelding Fontys

Yiquan, een introductie (Tilburg)

“Yiquan”, een zachte chinese oefenmethode voor lichaam en geest, door George van Elst. Yiquan is van oorsprong een Chinese (interne) krijgs- en geneeskunst. Een zachte oefenmethode voor lichaam en geest. Een combinatie van meditatie/mindfulness, mentale training, houdings- en bewegingstraining. Yiquan is een oefensysteem dat zich richt op de mens als geheel en zijn algehele ontwikkeling. We trainen de basis, eenvoudige houdingen en bewegingen die ondersteund en geleid worden door ons voorstellingsvermogen (yi), Daarbij streven we naar het vinden van kracht in de ontspanning.

Sfeerafbeelding Fontys

Wat kun jij leren van Pinokkio? (Tilburg en Eindhoven)

Welzijn is geen recht. Het is niet iets dat je aangereikt krijgt, dat een ander voor jou moet regelen. Welzijn is iets dat je zélf realiseert, waar je moeite voor doet. Maar hoe? Het antwoord op die vraag wordt gegeven in de meeste verhalen en sprookjes die we kennen. In deze workshop verkennen we het verhaal van Pinokkio en vinden zo de sleutel naar welzijn en een betekenisvol leven. Door Nick Heijder.

Sfeerafbeelding Fontys

Inspiratiewandeling (Tilburg)

Kom tussen de zichtveld beperkende muren uit en stap de frisse lucht in. Kijk eens vanuit een ander perspectief naar je eigen doelen. Door de dynamiek van het wandelen wordt het brein geactiveerd. Er is volop ruimte om je heen en je vindt de rust om letterlijk even stil te staan. De natuurlijke omgeving kan inspirerende aanwijzingen of inzichten geven. Je hoeft je er alleen maar voor durven open te stellen om het te kunnen ervaren. De natuur heeft zijn eigen orde en structuur. Ze rationaliseert niet. Wij mensen doen dat wel en kunnen daardoor het gevoel en de logica voor onze natuurlijke weg en houding nog wel eens kwijtraken. Ik nodig je uit om je eigen weg weer terug te vinden, vanuit innerlijke kracht en zingeving. Heb je er ZIN in? Loop met me mee! Door Henia Heller.

Sfeerafbeelding Fontys

Luisteren naar het lichaam loont (Tilburg)

In het westen (wij, en hier dus) geven met name door middel van na te denken, onze ratio richting aan ons leven. Dit brengt ons zeker ver, maar in sommige gevallen zit deze ratio ons in de weg en zou je het bijna kunnen betitelen als een kleine dictator die ons gevoelsleven in de weg zit. Deze workshop laat je zien en voelen dat er meer is. Binnen een veilige omgeving gaan we aan de slag met een vraag die er toe doet en dus van betekenis is. Heb je zo’n vraag en wil je hiermee op een andere wijze mee aan de slag, kom dan naar deze workshop. Door Joep Verhaar en Rob Voorhoeve.

Sfeerafbeelding Fontys

Welzijnspiramide (Tilburg en Eindhoven)

Australisch auteur Frederick Matthias Alexander zei ooit: ‘People do not decide their futures, they decide their habits and their habits decide their futures.’ Tijdens de workshop staan we stil bij jouw gewoontes aan de hand van de Welzijnspiramide die ik heb ontwikkeld. Ben je benieuwd naar jouw gewoontes en wat je daar mogelijk in kunt leren om een goed welbevinden te ervaren? Door Mauro van de Looij.

Sfeerafbeelding Fontys

Expeditie veerkracht (Eindhoven)

De wereld om ons heen verandert in een rap tempo. Klimaatverandering, digitalisering, oorlog, COVID- 19 en meer… We worden overspoeld met informatie, het tempo is hoog en kansen, bedreigingen en mogelijkheden lijken onbeperkt. Jongeren zijn gelukkiger dan ooit en ervaren tegelijkertijd in toenemende mate prestatiedruk. Je staande houden in deze complexe wereld, vraagt om psychologische flexibiliteit… Nieuwsgierig geworden? Zet een eerste stap en maak kennis met Expeditie Veerkracht. Door Liesbeth Ruijs en Ellen van Straalen.

Sfeerafbeelding Fontys

De kracht van kwetsbaarheid (Eindhoven)

Altijd maar “stevig/stoer” zijn en daarmee niet altijd gewenste resultaten behaald? Of is “stevig/stoer” zijn juist moeilijk voor je? Kom naar de korte workshop de “kracht van kwetsbaarheid” waar in uitgelegd krijgt hoe de “andere” manier mogelijk jou kan helpen om ondersteuning te krijgen bij vraagstukken waar je alleen niet uitkomt. En ruimte om dit in de praktijk te oefenen. Nieuwsgierig? Kom langs!

Sfeerafbeelding Fontys

Meditatie workshop (Eindhoven)

De lat hoog leggen, streng zijn voor jezelf en nog harder werken als het even niet goed gaat. Velen van ons kennen dit patroon. Maar hoe fijn zou het zijn als je op sommige momenten wat vriendelijker bent voor jezelf? Dat je jezelf vanuit compassie en begrip toespreekt zoals je dat bij een goede vriend(in) zou doen. Gelukkig is dat te trainen. In deze workshop Zelfcompassie leer je hoe compassie werkt in het brein, ga je jouw eigen patronen herkennen en leer je aan de hand van een oefening en meditatie hoe je liefdevoller met jezelf kunt omgaan. Door psycholoog en zelfcompassietrainer Linda Toonen.

Sfeerafbeelding Fontys

Van moeten naar willen (Eindhoven)

Prestatiedruk, deadlines en allerlei moetjes hebben érg veel invloed op je welzijn. Hoe meer moetjes, hoe slechter je je voelt. Erg jammer, want dat hoeft niet! In de workshop ‘Van moeten naar willen’ leer je hoe motivatie werkt. Je leert over verschillende type motivatie én gaat deze bij jezelf herkennen. Je gaat tips en tricks leren om jezelf te motiveren voor die dingen die je nu voor je uitschuift. Niet super alleen handig, maar ook erg waardevol voor hoe je in je vel zit! Door Remy Soeters