Expertisecentrum Virtual Reality en VR Lab

Onderwijs en training

Voor het onderwijs is het VR Lab (vooral de cave) een prachtige nieuw leerplatform. Het stimuleert creativiteit en productiviteit onder studenten. Training kan worden gegeven aan kleine groepen (<6) tegelijk. Studenten werken aan hun projecten aan het systeem. Vooral onze ICT studenten zijn betrokken bij de ontwikkeling van door bedrijven ingebrachte projecten.

Sinds 2011 biedt de Fontys Hogeschool ICT een minor Virtual Reality. In deze minor krijgenstudenten de kans om te werken met verschillende VR tools en technieken in het Virtual Reality Lab. We werken tijdens deze projecten samen met grote bedrijven, bijvoorbeeld Philips en DAF.

Onderzoek toepassingen nieuwe technologieën

Bedrijven kunnen hun processen of producten in de Cave visualiseren. Dit is mogelijk door middel van verschillende visualisatie applicaties, waarvoor wij gestandaardiseerde diensten bieden.

CAVE - het belangrijkste systeem in het VRLab

Een Cave is een immersieve virtual reality omgeving waar projectoren zijn gericht op de schermen van een kubus van 3x3x3 meter. In de kubus ben je in een virtuele wereld.

VRlab-small VRlab-small2 VRlab-small3 vrlogo

Fontys Hogeschool ICT’s Virtual Reality Lab heeft state-of-the-art technieken in computer graphics, visualisatie en virtual reality. Het VR-lab is in 2008 gestart met een Virtual Reality CAVE. Een groot aanbod van projecten is uitgevoerd door studenten van dit lab. Tegenwoordig heeft het lab allerlei VR apparatuur en software waarmee studenten en onderzoekers projecten kunnen uitvoeren.

Human applications

Sinds begin 2014 zijn er grote ontwikkelingen op het gebied van menselijke toepassingen. Het is meer dan alleen maar visualisatietechnieken. Wij streven ernaar om sessies te organiseren over hoe men professionals kan trainen, hoe ergonomie kan worden getest, hoe applicaties het menselijk brein kunnen beïnvloeden. Voorbeelden zijn training, therapie, kunst, marketing/sales.

Virtual Reality Symposium

Het eerste internationale Virtual Reality Symposium in Nederland is gehouden in Eindhoven in januari 2014. Dit symposium gaf toonaangevende bedrijven en organisaties een kans geven de nieuwste toepassingen en state of the art Virtual Reality systemen te zien, horen en beleven. Fontys heeft acht jaar ervaring in het werken met Virtual Reality en beschikt over een CAVE sinds 2008. Fontys Hogeschool ICT heeft veel ervaring en kennis die we willen delen binnen en buiten de regio. Professor Robert Stone van de Universiteit van Birmingham was key note speaker tijdens het symposium.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het stimuleringsfonds.

Demonstratie en rondleiding

Interessante demonstraties worden gegeven op bezoekdagen en op afspraak.

VR Lab te huur!

Verhuur aan onafhankelijke onderzoekers of bedrijven is mogelijk.

Persoonlijk contact

Sjaak Verwaaijen
mail: s.verwaaijen@fontys.nl
bel: +31 6 53778634

In de media januari 2016

Creatief met virtual reality
Lees het artikel op Computable

Sjaak Verwaaijen van het VR Lab te gast bij NPO Tijd voor Max
Bekijk de uitzending op 32:00.

Bedrijven

Architectuur, entertainment, big data, technologie, design. Steeds meer toepassingen vinden hun weg naar de mogelijkheden die life-sized 3D-visualisatie biedt.