In-company

Projecten in opdracht

Bedrijven en organisaties uit de regio kunnen een beroep doen op het expertisecentrum voor het oplossen van vraagstukken op het gebied van big data. Met teams van docenten en studenten verzorgen wij snel en professioneel hoogwaardige data-analyses en geven wij advies over het inrichten van Big Data trajecten.
De project-vergoeding hiervoor wordt vooraf overeengekomen zodat opdrachtgevers niet voor financiële verrassingen komen te staan. Voorbeelden van dergelijke projecten zijn:
• het analyseren van trainingsdata voor een grote voetbalclub,
• het automatisch herkennen van sarcasme in ‘tweets’ voor een social-media-bedrijf en
• röntgenapparatuur leren om de aanwezigheid van medische hulpmiddelen te herkennen die zich in het menselijk lichaam bevinden, zoals bijvoorbeeld stents


Opkomende data-analyse

Het analyseren van massa-informatie (big data) wordt steeds belangrijker voor overheden om de effectieve en duurzame keuzes te kunnen maken. ICT-ambtenaar Ad Steenbakkers van de gemeente Eindhoven raakte geinspireerd; “De technologische ontwikkelingen bieden volop kansen, maar het is niet eenvoudig bij te blijven en daarmee als medewerker waardevol voor de gemeentelijke organisatie te zijn. Een Big Data opleiding op dit niveau bestond nog niet, dus zijn we daar gewoon het gesprek over met Fontys Hogescholen aangegaan”, aldus Steenbakkers. Ook wethouder Schreurs is enthousiast over het initiatief; “Het is ontzettend belangrijk dat je jezelf kunt blijven ontwikkelen om het naar je zin te hebben én waardevol te zijn voor de organisatie. Dat begint met dromen, maar nu worden dromen werkelijkheid. Door de praktijkgerichte benadering leren docenten van 'studenten', en andersom.”

Het nieuwe leren

Met steun van het mobiliteitscentrum van de gemeente Eindhoven ontwikkelde Fontys Hogeschool ICT een volwaardige cursus op HBO-niveau Big Data. De opleiding vormt niet alleen meerwaarde voor toepassing binnen de organisatie, ook de persoonlijke waarde van medewerkers wiens toekomst nog niet duidelijk is stijgt erdoor. Big Data speelt een belangrijke rol in het coalitieakkoord 2014-2018 'Expeditie Eindhoven - Iedereen mee'. Daarom ziet de gemeente Eindhoven deze opleiding als een duurzame investering. De samenwerking gaat verder dan alleen de opleiding; tijdens de opleiding wordt actief samengewerkt met de gemeente voor casussen en opdrachten. De praktijk en opleiding zijn daardoor in symbiose en de (regionale) samenwerking tussen de gemeente Eindhoven en Fontys Hogescholen wordt versterkt.

Eerste HBO-niveau cursus Big Data in Nederland

Fontys Hogeschool ICT Eindhoven en de gemeente Eindhoven zijn eind 2014 van start gegaan met de allereerste Big Data cursus op HBO-niveau in Nederland. De studenten, een groep van acht ICT-ambtenaren met jarenlange ervaring, maken de opleiding extra uniek door deze mede vorm te geven. Ervaring en nieuwe inzichten komen zo bij elkaar in een nieuwe manier van leren.

Contact

Heb je interesse in de cursus Big Data? Neem contact op met Eric van Tol.