Debat Wikipedia

Wikipedia, nuttig of onzin in modern onderwijs?

In kunst, wetenschap, politiek en journalistiek groeit de aandacht voor de zon- en schaduwzijden van de open source maatschappij.

Vragen over betrouwbaarheid, privacy en de zichtbare en onzichtbare gevolgen van social media dringen zich op. Voor het onderwijs is Wikipedia veelal de eerste bron (en soms zelfs de enige) waar studenten hun informatie vandaan halen. Wat hebben twijfels over de betrouwbaarheid van Wikipedia voor gevolgen voor hen? Verschillende spraakmakende sprekers nemen bezoekers tijdens het debat op 18 november 2015 mee in de kracht en de valkuilen van Wikipedia en de gevolgen ervan voor het onderwijs. Gebruik en misbruik komen aan bod, en voor- en tegenstanders gaan met elkaar in debat..

Het was één van de 8 programma’s tijdens het . Voor de negende keer wordt dit georganiseerd rondom de uitreiking van de Erasmusprijs. Dit jaar gaat deze prestigieuze prijs naar de Wikipedia Community, het wereldwijde online kennisplatform. De Stichting Erasmus Festival Brabant wil een bijdrage leveren aan een maatschappelijk dialoog. Dat doet ze door Erasmiaanse thema’s te verbinden aan gespreksonderwerpen die de winnaar van de Erasmusprijs oproept.

Het thema van 2015: Waar of onwaar?

Wikipedia is het unieke kennisplatform dat op een laagdrempelige wijze kennis deelt met vele miljoenen mensen over de hele wereld. Honderden vrijwilligers maken samen Wikipedia, de moderne versie van de encyclopedie. Dat is een enorme prestatie. Tegelijkertijd roept het succes van Wikipedia ook vragen op. Wanneer is deze kennis relevant? Blijft kennis op het niveau van ‘weetjes’ of kan ze inspirerend zijn? Wanneer is deze kennis eigenlijk betrouwbaar en hoe weten we dat? Wat moeten we aan met kennis die verspreid wordt om commerciële of andere belangen te dienen? Ook vanwege de aanname dat er sprake is van versnippering van het medialandschap en een gefragmenteerd aanbod van informatie via het internet, draait het Erasmus Festival Brabant om het thema Waar of onwaar? Het Festival ondersteunt en bevraagt de zoektocht naar goede oordeelsvorming.