Simon Knopper

Er is geen mooier beroep dan journalist. Op de plekken komen waar het gebeurt, mensen ontmoeten die je anders nooit zou ontmoeten en ze dan ook nog eens alle vragen mogen stellen die je ze wil stellen. Al van jongs af aan wilde ik de journalistiek in en na mijn opleiding aan de universiteit rolde ik dan ook al snel het vak in. Op een gegeven moment werd ik behalve journalist ook eindredacteur. Ik merkte toen dat ik het heel leuk vond ‘met mijn rode pen’ door andermans stukken te gaan.

En zo beland je viavia op de Hogeschool voor Journalistiek, die opleidt voor dat prachtige maar ook heel belangrijke vak. Want zonder goede journalistiek, vaart geen samenleving wel. Wie controleert politici? Wie checkt het functioneren van de rechterlijke macht? Wie houdt de vinger aan de pols van het bedrijfsleven, de sportwereld, de cultuursector? Zonder de journalistiek wordt het een zooitje en juist daarom hebben we verslaggevers en redacteuren nodig die uitzoeken, spitten en blijven graven tot de waarheid boven tafel komt.
We kunnen simpelweg niet zonder goed opgeleide pers. Ik vind mijn werk op de FHJ vooral daarom heel waardevol.

Maar de pers dient zijn werk wel goed te doen. Het is daarom heel belangrijk dat ook de journalistiek wordt onderzocht. Voordat ik zelf het vak inging, deed ik dan ook onderzoek naar hoe de pers functioneert. Als ze zo’n belangrijke rol hebben, die journalisten, dan mogen we best scherp en kritisch zijn over de manier waarop ze hun taak uitvoeren. Juist dat probeer ik de studenten bij te brengen in mijn lessen voor het vak Journalism Studies.

Over studenten gesproken: dat maakt het werken op een hogeschool nóg leuker en betekenisvoller. De ontwikkeling die je de studenten vanaf jaar 1 ziet doormaken, geeft ontzettend veel voldoening. Zeker op zo’n kleine en persoonlijke school als de FHJ, waar je heel dicht op de individuele groei van de studenten zit. Een betere plek om je in de journalistiek te bekwamen, bestaat niet.

Simon Knopper

docent

Sfeerafbeelding Fontys