Jaap Knevel

Onderwerp

Aan de hand van afstudeerprojecten van designstudenten onderzoeken of visie/missie van designopleidingen overeenkomen.

Techniek

Scraping Data/web

Journalistieke vraag

Leveren designopleidingen de studenten af die ze pretenderen op te leiden?

Bio

Jaap Knevel studeerde in 2015 af aan de Design Academy Eindhoven in de richting Communicatie. Hij maakte voor zijn afstuderen het project ‘Hello World’, een alfabet dat kan dienen als een universeel systeem dat voor elke taal werkt. Het is een set unieke karakters die de betekenis van woorden kan vangen en zo de chaos van meertaligheid vermijdt.

“Ik vind variatie storend”, vertelt Jaap over zijn afstudeerproject. “Ik heb liever dat alles simpel en rechtlijnig is.” Jaap heeft dan ook een onstilbare drang tot het scheppen van orde. Voor zijn ‘universele letters’ vroeg hij mensen uit verschillende culturen om hun eigen interpretatie van woorden als ‘hallo’ te tekenen. Jaap maakte daarop met zelf geprogrammeerde software een gemiddelde van al die tekeningen tot een herkenbare typografie.

Jaap noemt zichzelf een Information Designer die kaarten, gidsen, iconen en andere tools maakt die hem helpen te snappen hoe dingen werken. Hij werkt daarvoor ook graag met teams en studenten om hun werk makkelijker te helpen doorgronden, te begrijpen en te gebruiken.

Afgelopen Dutch Design Week stond Jaap op Strijp TQ waar hij samen met studenten onderzocht wat de toekomst van verslaving en technologie zijn. In zes weken werden er met docenten, ontwerpers en experts speculatieve installaties gemaakt die onderzochten hoe technologie ons zo verslavend maakt dat het het liefst zou hebben dat we helemaal niet meer slapen.

Sfeerafbeelding Fontys