Marleine van der Werf

Wat is je onderwerp?

Hoe kunnen we de verschillende manieren van het ervaren van de werkelijkheid overbrengen?

Welke techniek hanteer je?

Experience based interviewen

Wat is je journalistieke vraag?

Wat gebeurt er in de fysieke loskoppeling met het lichaam bij (bijna)doodervaringen?

Bio

Marleine van der Werf (1985, CH / NL) is filmmaker/beeldend kunstenaar werkend vanuit een documentair vertrekpunt en gevestigd in Rotterdam. Haar artistieke onderzoek concentreert zich op hoe we de belevingswereld van een ander kunnen ervaren.

Door middel van cinema, virtual reality en multi-sensorische technologie creëert Van der Werf haptische ervaringen om het begrip van de ander en het zelf uit te dagen. Terugkerende thema's zijn bewustzijn, empathie, embodiment en onze subjectieve waarneming van de werkelijkheid.

Ze werkt samen met experts op het gebied van neurowetenschap, kunst en geesteswetenschappen. Haar prijswinnende films en installaties zijn vertoond op televisie en internationale kunst- en filmfestivals zoals IDFA (NL), Human Rights filmfestival Seoul (KR), FILE Festival in Sao Paolo (BR), Future of storytelling New York (VS) en Art Basel (CH).

Van der Werf rondde haar bachelor in Audiovisuele Vormgeving af aan kunstacademie St.Joost en doet onderzoek aan de Master Artistic Research in & through Cinema aan de Nederlandse Filmacademie. Momenteel ontwikkelt ze nieuw werk over het menselijke bewustzijn in samenwerking met dansers, neurowetenschappers, ontwerpers en ingenieurs.

“In mijn werk onderzoek ik hoe je de realiteit van iemand anders kan ervaren”, legt Van der Werf uit. “Ik nodig de toeschouwer uit in een andere realiteit om nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht te stimuleren en ruimte te creëren om te reflecteren middels de ervaring van een ander. Het leren van elkaars ervaringen fungeert als een spiegel voor onszelf, die niet alleen wederzijds begrip genereert, maar ook de sleutel biedt om als samenleving vreedzaam te overleven.”

Sfeerafbeelding Fontys