Instrumenten

1. Scan onderzoekscultuur

De scan onderzoekscultuur is een zelfevaluatie-instrument voor scholen om de stand van zaken van de onderzoekscultuur in de school en het ambitieniveau te bepalen. Het instrument bestaat uit rubrics (5 fasen) van acht aspecten van de onderzoekscultuur en een handleiding. De scan is uitgegeven door het voormalig Steunpunt opleidingsscholen, nu Platform Samen Opleiden.

Download hier


2. Interventiekaarten

Bij elk van de acht aspecten van de onderzoekscultuur is een interventiekaart ontwikkeld met suggesties voor schoolleiders om de onderzoekscultuur te bevorderen. De suggesties zijn onderverdeeld in interventies gericht op structuur en cultuur. De interventiekaarten zijn uitgegeven door het voormalig Steunpunt opleidingsscholen, nu Platform Samen Opleiden.

Download hier


3. Katernen over onderzoek

Over onderzoek in de school als middel voor onderwijsverbetering hebben we nog diverse andere katernen uitgebracht, via het Platform Samen Opleiden.

Download hier


4. Webtool OnderwijsmetKennis

OnderwijsmetKennis is een kennisbenuttingsinstrument (website) die leraren ondersteunt bij het zoeken, selecteren, lezen en toepassen van literatuur in de eigen context, in het kader van onderwijsverbetering. Deze website wordt sinds het beƫindigen van het project gehost door het NRO.

Ga naar de webtool


5. Dialooginstrument

Het dialooginstrument is bedoeld voor werkgroepen die de reflectieve dialoog in hun werkgroep willen versterken. Het instrument bestaat uit zes aspecten van reflectieve dialoog met voorbeelden en tips hoe een werkgroep de kwaliteit van de reflectieve dialoog kan versterken.

Download hier

Sfeerafbeelding Fontys

Anje Ros

08850 72028
a.ros@fontys.nl