Lectoraat De Ondernemende Regio

Wat doet Lectoraat De Ondernemende Regio

Verbinden onderzoek en onderwijs

Lectoraat De Ondernemende Regio is als onderzoeksgroep verbonden aan FHMER. Het lectoraat doet onderzoek naar regionale economie, rond thema's als vestigingsklimaat, circulaire economie en arbeidsmarkt. De onderzoeksgroep bestaat uit een kernteam van docent-onderzoekers en een kenniskring waarin docenten van de opleidingen Bedrijfskunde, Finance, Tax and Advice-Financial Services Management en Vastgoed & eMakelaardij participeren. Daarnaast worden met regelmaat studenten bij de onderzoeksprojecten betrokken. Het lectoraat biedt afstudeerprojecten, stageplaatsen en betaalde opdrachten voor ambitieuze en nieuwsgierige studenten.

Sfeerafbeelding Fontys

Naast de Vastgoedagenda werkt Cees-Jan ook aan de nieuwe onderzoekslijnen die zijn gekoppeld aan Bedrijfskunde en Financial Services Management. Hierbij ligt de focus op de relatie tussen het MKB en flexibilisering van de arbeidsmarkt evenals circulaire economie.

Leegstand Leeft magazine

Vastgoed & Makelaardij

Bart de Zwart
(docent-onderzoeker)

Sfeerafbeelding Fontys

 • Contact
  Lector: Dr. C-J Pen
  Telefoon: 08850 73418
  Email: c.pen@fontys.nl

  Het lectoraat De Ondernemende Regio is onderdeel van Fontys Hogeschool Management Economie en Recht

  Bezoekadres:
  Rachelsmolen 1, gebouw R4
  5612 MA Eindhoven

  Postadres:
  Postbus 347
  5600 AH Eindhoven
 • De Ondernemende Binnenstad

  Elk dorp en elke stad heeft een kloppend hart nodig. Een plaats om te ontmoeten, te ontspannen en om geld uit te geven. Het is het visitekaartje, maar ook een belangrijke werkgever.
  Die economische functie staat de laatste jaren onder druk. Winkelketens gaan failliet, panden staan leeg, straten worden getekend door verloedering en leegstand. Wat heeft de binnenstad nodig om te bloeien? Dat stond centraal in het onderzoeksproject De Ondernemende Binnenstad.

  De resultaten van het onderzoek hebben we in twee producties vastgelegd.
  Een vierdelige televisieproductie; BV Binnenstad en een publicatie van vijf cahiers.

  BV Binnenstad

  BV Binnenstad is een televisieproductie van het lectoraat De Ondernemende Regio.
  De serie is geproduceerd als onderdeel van het RAAK-onderzoeksproject De Ondernemende Binnenstad. In de serie staan vier steden centraal: Bergen op Zoom, Oss, Eindhoven en Tilburg.

  Publicaties: De Ondernemende Binnenstad

  Met de resultaten uit het onderzoeksproject hebben we een serie van vijf cahiers gepubliceerd over de binnenstad, met de thema’s: De factor mens, Organisatiekracht, Onderscheidingskracht, Betaalbaarheid en Vitaliteit.
  De serie vormt een neerslag van het tweejarige onderzoeksprogramma. Samen met een twintigtal publieke en private partners heeft het lectoraat De Ondernemende Regio praktijkgericht onderzoek gedaan naar de toekomst van de Noord-Brabantse stads- en dorpscentra.

  De cahiers staan in lijn met de tv serie BV Binnenstad, maar gaan dieper in op de onderwerpen. In elke aflevering kwamen dezelfde thema’s aanbod. Het vijfde cahier, de factor mens, verbindt de vier thema’s. Uiteindelijk maken mensen de binnenstad.

  De Factor Mens

  Onderscheidingskracht

  Organisatiekracht

  Betaalbaarheid

  Vitaliteit

  BV Binnenstad - Wat maakt een binnenstad aantrekkelijk?

  BV Binnenstad - Waarom lijken alle winkelstraten op elkaar?

  BV Binnenstad - Waarom staan panden in de binnenstad zo lang leeg?

  BV Binnenstad - Van wie is de binnenstad?