Ervaringen van studenten en bedrijven

Jordi Nieling (student)

“Omdat de Efteling een product heeft dat niet naar het buitenland verplaatst kan worden, kregen wij de opdracht een land te vinden van waaruit nieuwe bezoekers zouden kunnen komen. De Efteling is natuurlijk een ontzettend bekend en groot bedrijf. Aan de ene kant bracht dat de nodige druk met zich mee, want je wilt natuurlijk wel goed presteren. Maar aan de andere kant vonden we het vooral een grote eer en een unieke kans om juist bij dit bedrijf een kijkje achter de schermen te kunnen krijgen.”

Ben Beckmann, Prokonpack (opdrachtgever)

“Wij zijn als verpakkingsbedrijf op zoek naar een nieuwe leverancier in het buitenland. Een groepje zeer toegewijde en hardwerkende studenten heeft voor ons de eerste contacten gelegd. Of de ‘gouden’ leverancier eruit gaat komen, is nog niet zeker, maar ze hebben in elk geval grondig voorwerk gedaan en een enorm gedetailleerd verslag geschreven. Iets waar wij zelf nooit de tijd voor hadden gehad.”

Julian van Bree (student)

“Wij hebben een exportplan geschreven voor Janssen Precision Engineering. Een hele uitdaging, want wij zijn als commercieel economen zijn we totaal niet gewend om ons bezig te houden met techniek. Maar ik ben erg blij dat we bij Janssen aan de slag konden. We hebben enorm veel geleerd. Zo kwamen we erachter dat ‘cold calling’ weinig effect heeft in dit veld en dat het schrijven van een plan volgens strakke richtlijnen en formats in de praktijk niet goed werkt. Voor school is dat prima, maar in een echte werkomgeving gaat het toch net even anders.”

Paul de Jong, Solinso (opdrachtgever)

“Solinso is producent en leverancier van esthetische zonnedakpannen die vrijwel onzichtbaar in een dak worden verwerkt. We zijn nu twee jaar bezig en wilden langzaamaan gaan kijken of er ook kansen in het buitenland liggen. De Fontys studenten die voor ons aan de slag zijn gegaan, kwamen tot de conclusie dat Spanje voor ons het meest geschikte exportland zou zijn. Ik heb ze een week naar Spanje gestuurd, waar ze contacten hebben gelegd met diverse bedrijven. Vanwege tijdgebrek heb ik de studenten erg vrij gelaten en die vrijheid hebben ze gebruikt om er ook echt wat van te maken. Ze hebben gefungeerd als een club verkenners die waardevolle informatie heeft opgehaald waarmee wij als bedrijf nu aan de slag kunnen.”