Eva van Harn – Beleidsmedewerker jongerenparticipatie Regio Hart van Brabant

Voordat ik ging studeren, wist ik één ding zeker: ik wil met kinderen werken. Alleen wist ik nog niet zo goed welke studie ik wilde volgen. Ik heb gedacht aan PABO, maar uiteindelijk gekozen voor Pedagogiek omdat je met deze studie heel veel verschillende richtingen op kan.

Ik wil zoveel mogelijk ervaring op doen met verschillende beroepen in de jeugdhulp. Tijdens mijn opleiding heb ik jongeren persoonlijk begeleid en met kinderen op een buitenschoolse opvang gewerkt. Ik ben naar Tanzania geweest tijdens mijn buitenlandse stage.

Meteen in het eerste jaar ga je stage lopen waardoor je al snel zelfstandigheid in het vak ontwikkelt. Dat vind ik heel belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat je jezelf alleen door ervaring goed kunt ontwikkelen in dit beroep. Je kunt het niet leren uit een boek, het boek (de opleiding) is je basis en van daaruit moet je je eigen weg zien te vinden. En andersom werkt het ook zo: je kunt de theorie veel beter begrijpen wanneer je het in de praktijk ervaart. Dat deze opleiding praktijkgericht is, vind ik super.

Ik heb nu een brede kennis van de doelgroep jeugdigen 0 tot 18 jaar en wat daar allemaal bij komt kijken. Van jongeren die wel of geen ervaring hebben met jeugdhulp. Ik heb een enorme achtergrondkennis én de vaardigheden om daarmee te werken.

Een van de belangrijkste dingen die ik van mijn docenten geleerd heb, is een verandering in mijn denken. In het begin dacht ik voornamelijk in beperkingen, bijvoorbeeld bij het behalen van mijn beroepstaken of het uitvoeren van bepaalde opdrachten. De docenten stimuleerden me juist om te kijken hoe het wel kan. Uiteindelijk heb ik zo ook mijn stageplaats bij Regio Hart van Brabant en mijn baan als beleidsmedewerker jongerenparticipatie gekregen!