Kiki Palte – COA AZC Baexem

Al van jongs af aan wil ik met kinderen werken. Toen ik na de havo een keuze moest maken wist ik meteen dat ik de opleiding Pedagogiek wilde volgen; kinderen begeleiden was mijn droombaan.

Toen ik tijdens mijn studie Pedagogiek bij Fontys stage ging lopen en in aanraking kwam met anderstalige jongeren die op een speciale school zaten om de Nederlandse taal te leren, kreeg mijn toekomstbeeld meer vorm. Veel van deze jongeren waren vluchtelingen en zijn naar Nederland gekomen om een nieuw leven te beginnen. Ik heb een programma geschreven voor de begeleiding van deze groep. Vervolgens kreeg ik de kans om de minor Pedagoog van de Wereld te volgen waarin ik leerde over omgang met verschil in cultuur en de situaties in andere landen. Ik ben zes weken naar Kenia geweest om ervaringen op de doen met deze verschillen.

De opleiding Pedagogiek bij Fontys heeft me verder geholpen in mijn ontwikkeling. Als een verlegen meisje ben ik aan de opleiding begonnen en als professional heb ik de opleiding afgerond. Vanaf het tweede leerjaar heb ik mijn studie zelf vorm kunnen geven, door te kiezen voor een minor en leereenheden. Mijn keuze voor de minor Pedagoog van de Wereld was de beste die ik ooit heb gemaakt, de kennis en ervaringen die ik daarin heb opgedaan gebruik ik nog steeds elke dag. Door de verschillende stages die ik heb gelopen ben ik erachter gekomen wat ik echt wil.

Mijn laatste stage liep ik in het asielzoekerscentrum (COA). Hier wist ik al snel dat dit het werk was wat ik wilde doen. Gezien de hoge instroom van asielzoekers en vluchtelingen op dit moment in Europa, is er veel vraag naar nieuwe opvanglocaties en dus ook naar personeel. Het werken bij het COA is een enorme uitdaging, elke dag is anders. Ik krijg in mijn werk te maken met cultuurverschillen en taalbarrières en er wordt een enorme aanspraak gedaan op mijn flexibiliteit, inlevingsvermogen en geduld. Ik leer elke dag van de mensen en zij leren van mij.