Lectoraat Diversiteit en (Ortho)pedagogisch Handelen / The Anthropology of Pedagogical Practices

[Dutch below]

In the spirit of the Dutch Youth Act 2015, all children in the Netherlands should be able to grow up safe and sound. In our research program, we take this ambition to the next level: we are concerned with the welfare of all children, regardless of their place in and migration across the world. Through the global study of pedagogical practices, we work together with families, professionals, children & youth, teachers, students, scholars and state agencies to understand the diversity of parenting cultures. More specifically, in Europe, the Caribbean and China we help professional and non-professional communities to reflect on the pedagogical and technological (data-driven) interventions that are used when child development or parenting go wrong. In the long run, such reflections should improve the cultural sensitivity of data-driven tools that are used to predict and prevent juvenile delinquency, child abuse and other negative outcomes.

De Nederlandse Jeugdwet stelt dat alle kinderen gezond en veilig moeten kunnen opgroeien. Het lectoraat brengt deze ambitie naar een hoger niveau: we bekommeren ons om het welzijn van alle kinderen, ongeacht hun plaats in of reis door de wereld. Middels een mondiale pedagogiek werken we met families, professionals, kinderen & jongeren, docenten, studenten, wetenschappers en de overheid om de diversiteit aan opvoedculturen te begrijpen. In Europa, de Cara├»ben en China helpen we professionals en gezinnen te reflecteren op de pedagogische en technologische (data-gedreven) interventies die worden gebruikt wanneer het mis gaat met de ontwikkeling van een kind of met ouderschap. Op de lange termijn willen we bijdragen aan de culturele sensitiviteit van data tools die worden gebruikt om jeugdcriminaliteit, kindermishandeling en andere negatieve uitkomsten te voorspellen.