Lectoraat Opvoeden voor de Toekomst (LOT)

Welkom

Kinderen en jongeren groeien op in een superdiverse, snel veranderende samenleving, die zich steeds meer kenmerkt als een prestatiesamenleving. Hoewel de technologisering, digitalisering en globalisering veel te bieden hebben, blijken de majeure ontwikkelingen ook onzekerheid en nieuwe opvoedingsvragen met zich mee te brengen.

Lectoraat Opvoeden voor de Toekomst

Het lectoraat Opvoeden voor de Toekomst richt zich op opvoedingsvraagstukken die spelen in de moderne tijd. In een samenleving die sterk gericht is op prestaties, ervaren kinderen en jongeren de druk om op alle fronten te scoren: hoge diploma’s halen, er goed uitzien, veel vrienden hebben, sportief en creatief zijn … de lat ligt erg hoog. Bij ouders, professionals, bestuurders en beleidmakers is doorgedrongen dat de prestatiedruk bij de huidige jeugd op grenzen stuit. Het lectoraat heeft als missie om bij te dragen aan een veilig, positief en minder competitief opvoedklimaat: thuis, op school, op straat en online. Lees hier meer over in de lectorale rede.

Lector: Maike Kooijmans

directiesecretariaat-pedagogiek@fontys.nl