Iedereen weet wat rouw is maar bijna niemand kent levend verlies. Levend verlies wordt ook wel chronische rouw genoemd. Deze vorm van rouw is niet bekend bij veel professionals en wordt daarmee veelal niet onderkend. Het verwijst niet naar rouw om iemand die is overleden, maar om iemand die significant veranderd is door bijvoorbeeld een aandoening.

In dit Society College gaat Hanneke Claassens in op levend verlies bij familieleden van mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA). Deze familieleden spelen een belangrijke rol bij de ondersteuning en het herstel van hun dierbare.
Hanneke neemt je mee in de vele verhalen, verteld door familieleden, over wat het betekent om ondersteuning te bieden aan een dierbare. Ze laat zien wanneer en waarom er sprake is van levend verlies. Wat hebben zij verloren? En misschien nog wel belangrijker, hoe wordt dit levend verlies onbewust aangewakkerd door professionals en wat kunnen we daar aan doen?

Spreker

Drs. Hanneke Claassens promovenda en geestelijk gezondheidskundige verbonden aan het lectoraat Sociale Veerkracht van Fontys Hogeschool Sociale Studies en departement Psychiatrie & Neuropsychologie aan Maastricht University. Binnen haar promotieonderzoek ligt de focus op familieleden van mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Tevens is zij werkzaam als docent binnen Social Work en de opleiding tot ervaringsdeskundige in Zorg en Welzijn.

Donderdag 8 juli
Inhoudelijk programma: 20:00 - 21:00
Dialoog: 21:00 - 21:30

Locatie

Online, via Microsoft Teams. Na aanmelding ontvang je op 5 juli een bevestigingsmail met een link naar het Society College.