Naastenparticipatie in de GGZ (2016-2019)

Informatie over project

DoelInzichtelijk maken wat het betekent om familielid en ondersteuner te zijn van iemand met een ernstige psychiatrische aandoening. We richten ons op de ervaringen van deze familieleden en op welke wijze hun dagelijks leven hier direct en indirect door wordt beïnvloed. Deze informatie moet leiden tot handvatten voor zowel professionals als familieleden (formele en informele steunsysteem) om de samenwerking te verbeteren.
Looptijd2016 tot heden
OnderzoekerDrs. Hanneke Claassens
OmschrijvingDoor zowel veranderingen in de maatschappij als binnen de GGZ wordt er een steeds groter beroep gedaan op het informele steunsysteem om ondersteuning te bieden aan mensen met een psychiatrische aandoening. Uit onderzoek blijkt dat het steunsysteem van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) vaak klein is en voornamelijk bestaat uit familieleden. Binnen dit onderzoek staan de ervaringen van deze familieleden (namelijk: ouders, partners, broers/zussen en kinderen) van een persoon met een EPA centraal. We kijken naar wat het betekent om iemand te ondersteunen en lief te hebben met een met een ernstige psychiatrische aandoening en op welke wijze het dagelijks leven hier direct en indirect door wordt beïnvloed.

Tussenresultaat:

• Verankering van het perspectief van naasten in de visie van de opleiding.
  • Module naastenparticipatie voor deeltijdstudenten.
  • werklessen voor voltijdstudenten.
  • Module voor zakelijke dienstverlening.
  • Colleges: voltijd (2de studiejaar), deeltijd (3de studiejaar), AD ED (2de studiejaar).
  • Presentaties in het werkveld.
  • Netwerkdag (coproductie met GGzE) naastenparticipatie (november 2018).
  • Twee workshops bij ‘samen beter’ initiatief in de wijk (nieuwe GGZ).
  • Workshop SWFP.
  • Essay: erkende ongelijkheid moet nog gepubliceerd worden.
  • Studentparticipatie: 17 studenten hebben onderzoek verricht in de praktijk naar familieparticipatie in de GGZ. Deze zijn inhoudelijk begeleid door de onderzoeker.

Samenwerkingspartners

Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys