Regionaal Expertteam Jeugd Zuidoost-Brabant (2016-2019)

Informatie over project

DoelDit onderzoek heeft als doel het verkrijgen van kennis en inzicht in de wijze waarop het Regionale Expertteam Jeugd Zuidoost-Brabant kan aansluiten bij de zorgbehoeften van jeugdigen, opvoeders en betrokken zorgprofessionals en bij kan dragen aan snelle en passende hulp voor jeugdigen en opvoeders met complexe zorgvragen in de regio Zuidoost- Brabant. Op basis hiervan worden aanbevelingen geformuleerd aan Regionale Expertteams Jeugd.
Looptijd2019 en verder
Betrokken onderzoekersS. Assink, MEd en Drs. R. C. van Tellingen- Klaver
OmschrijvingIn 2017 is door de Branches Gespecialiseerde Zorg voor de Jeugd (BGZJ) en VNG aan de jeugdregio’s gevraagd (boven)regionale expertteams in te richten. Om passende hulp te kunnen bieden bij complexe zorgvragen (waar de reguliere hulpverlening niet uitkomt), zou een expertteam een adviserende rol moeten hebben. Dit om te garanderen dat er voor elk kind, ongeacht de complexiteit van de zorgvraag en wachtlijsten bij aanbieders, passend hulp kan worden georganiseerd. Momenteel zijn de expertteams in Nederland volop in ontwikkeling. In de regio Zuidoost- Brabant is het Regionale Expertteam Jeugd operationeel sinds oktober 2018. In dit onderzoek wordt vanuit meervoudig perspectief onderzocht hoe het Expertteam kan aansluiten bij de zorgbehoeften van jeugdigen, opvoeders en betrokken zorgprofessionals, zodat zij bijdragen aan snelle en passende hulp. Belangrijke thema’s in het onderzoek zijn het sectoroverstijgend samenwerken, het leren van casuïstiek en het recht doen aan de beoogde transformatie in het werkveld.
ResultaatOp basis van een casusstudie worden aanbevelingen gedaan aanRegionale Expertteams Jeugd. Tussentijdse resultaten worden verwacht in november 2019.

Samenwerkingspartners

Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys