Interactive Planter

Interactive Planter

De innovatieve plantenbak voor de standslandbouw 2.0

De aantrekkelijkheid van landbouw in de stad is de combinatie van voedselproductie en de behoeften van stedelingen aan groen, rust, ruimte en sociale cohesie; dit is mogelijk door het gezamenlijk onderhouden van de leefomgeving. De interactieve plantenbak wordt gezien als een mooie aanzet tot deze ontwikkeling.
In het ontwerp is rekening gehouden met het principe van Cradle to Cradle (C2C). De plantenbak kan eenvoudig worden gemonteerd en gedemonteerd. De bak is in hoogte aan te passen door er modules op te zetten of er af te halen. Bewatering gebeurt automatisch en de gekozen wateropslag maakt slechts een keer per jaar bijvullen nodig.

Sfeerafbeelding Fontys

Sensoriek

De plantenbak wordt automatisch voorzien van water. Sensoren voor pH (zuurgraad), EC (nutrienten), UV (ultraviolet licht) maken het mogelijk goed inzicht te krijgen in de conditie van bodem en omgeving. De sensoren worden via het draadloos netwerkprotocol geactiveerd. De web applicatie roept deze gegenereerde informatie op en maakt ze inzichtelijk.

Interactie met de omgeving

Om stadslandbouw een nieuwe impuls te geven is er gekozen om interactie te stimuleren en toe te passen bij de plantenbak. Deze interactie maakt het voor de stad en zijn bewoners aantrekkelijk om mee te doen aan stadslandbouw. De interactie wordt ondersteund middels verschillende sensoren die in de bak zijn geplaatst. Een smartphone kan de web-based app openen en condities realtime uitlezen.

Sfeerafbeelding Fontys

Bedrijf

Het Beleg van Venlo

Traject

Afstudeerproject

Opleiding

Industrieel Product Ontwerpen

Studenten

Pascale Backhaus

Carolin Peters

Sfeerafbeelding Fontys

Download hier de Interactive Planter flyer