ValuSect project

ValuSect project gaat ontwikkeling van voedsel op basis van insecten verbeteren

Ongeveer 30% van consumenten in de EU zijn bereid insecten als voedsel te consumeren. ValuSect beoogt dit aandeel te verhogen door de kwaliteit van productie en verwerking van insecten te verbeteren, smaakproeven met consumenten uit te voeren, en het milieueffect te verminderen. Zo wordt onderzoek uitgevoerd naar de uitstoot van broeikasgassen, de impact van substraten, voedselveiligheid en de houdbaarheid van de voedingsproducten.

Voor de insectensoorten die worden gebruikt lopen al aanvragen voor gebruik als nieuw voedingsmiddel onder EU-regels. Naast de projectleider bestaat het consortium uit 9 volwaardige leden en 8 geassocieerde partners verspreid over 7 landen. De volwaardige leden zijn: Inagro vzw, Aberystwyth University, Zürcher Fachhochschule, Stichting Fontys,  het Innovatiesteunpunt, Teagasc, New Generation Nutrition Pro-Active, AliénorEU en BIC Innovation Limited. Het project loopt tot juni 2023.

Het verbeteren van de productie van insecten en de bereidheid van consumenten om insecten te gebruiken staan centraal in het project, dat zich erop richt om insecten een essentieel onderdeel te maken van de duurzame voeding van morgen in Noordwest-Europa.

Sfeerafbeelding Fontys

Naar meer insecten op ons bord? 410 000 euro toegekend aan MKB's in de eetbare insecten sector  

27 April 2021, Brussel — ValuSect, een Europees project, heeft voor 410.000 euro aan diensten toegekend aan 17 MKB’s in Noordwest-Europa om hen te helpen hun activiteiten gericht op op insecten gebaseerde voedingsmiddelen te ontwikkelen. De voorgestelde diensten omvatten zowel technologische ondersteuning, productontwikkeling en -innovatie, aanvaarding door de consument als strategische zakelijke diensten. 

De ValuSect vouchers call, die in december 2020 werd gelanceerd, was zeer succesvol: er werden 60 aanvragen ontvangen van 50 MKB's[1][1]. Na drie maanden zorgvuldig beraad selecteerde het ValuSect-consortium de 17 MKB’s die bij hun evaluatie het hoogst scoorden. "We hebben verschillende criteria overwogen om de aanvragen te evalueren: formulering van het probleem, innovativiteit, beoogde resultaten, toepasbaarheid op de  Noordwest-Europa regio, evenals de capaciteit van het consortium om de vragen van de MKB's te beantwoorden. We zijn over het algemeen zeer tevreden over de kwaliteit van de aanvragen", verklaart Sonja Floto-Stammen, onderzoeker aan de Fontys University of Applied Sciences, die verantwoordelijk is voor de vouchers call. 

De 17 geselecteerde MKB's zijn gevestigd in het VK (6), Nederland (6), Duitsland (2), België (1), Zwitserland (1) en Frankrijk (1). Elke MKB zal diensten ontvangen van ValuSect-partners, ter waarde van 10 000, 20 000 of 40 000 euro, afhankelijk van het soort gevraagde dienst. De vouchers bestrijken een breed scala aan diensten, van de ontwikkeling van nieuwe producten op basis van krekels, de studie van de productveiligheid van insectensnacks, consumentenacceptatie, tot de analyse van de Europese markt voor insectenbedrijven. 

"De vouchers zijn een geweldige kans om de ontwikkeling van de op insecten gebaseerde voedingssector in het gebied Noordwest-Europa te helpen. De analyse van de aanvaarding door de consument afhankelijk van het soort product zou de sector bijvoorbeeld kunnen helpen zich aan te passen aan de vraag", onderstreept Sabine van Miert, projectleider, Thomas More University of Applied Sciences. 

Eind 2021 zal een tweede vouchers call worden gelanceerd, waarbij hetzelfde menu van diensten aan MKB's in de sector van eetbare insecten zal worden aangeboden.  

 

De lijst van geselecteerde aanvragers, het dienstenaanbod en de uitleg over de voucherselectie zijn beschikbaar op onze website

Contact: helene.herman@alienoreu.com 

Website: https://www.nweurope.eu/projects/project-search/valusect/#tab-6 

Sociale media: @ValuSect (Twitter, Facebook and LinkedIn

[2][1] MKB’s mochten meer dan één aanvraag indienen als ze geïnteresseerd waren in meerdere diensten. 

Onderzoekslijn Agro-Mechatronica

Marcel Roosen

08850 78422
marcel.roosen@fontys.nl

ValuSect (Valuable Insects) is een project dat wordt gesubsideerd door Interreg Noordwest-Europa.

Sfeerafbeelding Fontys

Communicatiemiddelen project

Poster

Nieuws

persbericht 20 mei 2021