Giovanni van Dalen

Edwin de Klein

Hoi! Mijn naam is Gio. De afgelopen jaren heb ik kunsteducatie gestudeerd aan de academie. Hier heb ik mogen ontdekken en ervaren van kunsteducatie allemaal kan zijn. Ik heb meegelopen op basisscholen, middelbare scholen, ateliers en een mbo-opleiding. Ik heb mogen ontdekken hoe persoonlijk kunsteducatie kan zijn en hier heb ik dan ook mijn focus op gelegd in het laatste jaar. Persoonlijk leren zorgt ervoor dat de lerende de eigen ambities kan achtervolgen: eigen interesses, motivaties en belangen. Als docent ben je meer een coach, die helpt zoeken naar de mogelijkheden voor groei. Hierdoor ontstaan allerlei verschillende leeruitkomsten en beeldende uitingen, en dus ook verschillende individuen met eigen vaardigheden, ervaringen en kennis!

Het beeldende vak is van jongs af aan erg belangrijk voor me geweest. Mijn moeder zei altijd dat ik met een potlood in mijn handen geboren ben. Laatste jaren is de drang naar creatie veel verder gegaan dan slechts het tekenen. Ik heb me verdiept in allerlei technieken in 2D, 3D en digitaal. Hier zijn sculpturen en installaties uit voortgekomen, waarin ik veel werk met keramiek. Ook heb ik veel gewerkt met hout, metaal en echte botten. Mijn werk heeft vaak wel iets te maken met de dood en in mijn afstudeerjaar heb ik dan ook werk gemaakt dat de verhouding tussen leven en dood in kaart wil brengen. Hier heb ik me tijdens mijn afstudeerjaar ook kunsttheoretisch in mogen verdiepen.

Ook ben ik digitaal aan de slag gegaan, wat ik in wil zetten voor de kunsteducatie. Samen met een medestudent heb ik een videolessen kanaal ontwikkeld waarmee wij de kunst naar de jongeren willen brengen. Dit doen wij met het programma 'De Appelbrekers', waarin wij langs musea gaan, kunstenaars uitlichten, werk bespreken, zelf werk maken en vooral veel lol hebben. Dit verwerken wij in een videoles voor YouTube die deze wereld op laagdrempelige manier dichter bij jongeren brengt. In de toekomsten willen wij dit zeker voortzetten naar een groetere schaal, zodat dit een platform kan worden waar jongeren plezier krijgen in het leren over kunst. Hopelijk zien wij je binnenkort op het kanaal van De Appelbrekers!