Tirza Goorhuis

Edwin de Klein

Genomineerde Jacques de Leeuw Prijs 2021

Nominatietekst opgesteld door de opleiding:

Fontys Academy of Art, Communication & Design nomineert voor de Jacques de Leeuw Prijs 2021 Tirza Goorhuis: een slimme en poëtische ontwerper met een hoge dosis lef.

Tirza, we feliciteren je van harte! We bewonderen je ontluikende maar bescheiden houding, vanuit waar jij de afwijkingen in het alledaagse vindt. Het brengt je tot een vonk van inspiratie en vormt de basis voor een authentiek ontwerpproces. De visualisaties die jij produceert laten hun vorm in twijfel trekken. Als publiek ondergaan we dit maar al te graag en graag nog heel vaak.

“Nu ik in het laatste jaar van mijn opleiding sta”, schrijft Tirza eerder dit jaar zelf in haar stageverslag, “voel ik me nog geen ‘echte’ ontwerper, terwijl ik dit over pakweg een half jaar wel ‘officieel’ ben. Ik wil ervaring opdoen. Ik wil leren van de onderbouwing van keuzes in een project. Ik zoek een balans tussen intuïtie en intellect.”

Het zijn woorden die Tirza’s oprechtheid en nieuwsgierigheid tekenen. De open houding waarmee zij haar studie doorloopt en, zo vermoeden wij, ook in het leven staat, zet aan en in gang; haarzelf én anderen.
Tirza biedt een helpende hand naar studiegenoten, denkt mee in en voor het grotere geheel, geeft waardevolle feedback en stelt goede vragen.

Tijdens haar proces neemt Tirza je helder mee in duidelijke maar doordachte communicatie. Haar uitkomsten verrassen en zijn naast esthetisch poëtisch-gelaagd. “Nu ik in het laatste jaar van mijn opleiding sta, voel ik me nog geen ‘echte’ ontwerper”, schreef Tirza, maar Michelle Baggerman, haar stagebegeleider, zag Tirza’s ontluikende en eigen visie allang. “Doe eens gek”, sprak zij Tirza toe, “dáár, in die berg aan mogelijkheden die jij altijd zult zien. Je ziet, maar mag vooral ook gezien worden!”

Het onderzoeksproces van Tirza kent een duidelijke rode draad. Het is zowel theoretisch als beeldend sterk en er wordt snel en met veel plezier geanalyseerd. In moeilijkere tijden, zoals dit jaar voor menigeen, weet Tirza een bocht om te slaan en vanuit daar, met een nieuw en fris perspectief op zak, haar proces te continueren. Het doorbreken van de norm, het om de hoek kijken en denken – wat is er mogelijk aan de overkant? – is de basis die haar blijvend voedt. Dit doet Tirza speels en vol nieuwsgierigheid.

Een paar maanden geleden, stagelopend met oog op wat daarná, was Tirza’s ontwerperspraktijk stiekem al heel stevig. En dat was al veel eerder zo. Jaren geleden ontving Tirza feedback al zorgvuldig, waren haar ideeën al interessant en werkte Tirza al gedisciplineerd, zoals zij tot op de dag van vandaag doet.

In een onzeker en verwarrend jaar zet Tirza, in haar zoektocht naar afwijking, de tijd in als mogelijkheid. Zij heeft hem toegeëigend. Bij de klauwen gevat. Geen tegenslagen. Geen weerstand op de weg, ook al is het misschien nog zo aanwezig. Het is Tirza’s positivisme dat als richtinggevend kompas blijft sturen. Het is het plezier in ontwerpen, waarmee Tirza de verschillende uithoeken van een weg blijft zoeken.

We hebben er alle vertrouwen in dat Tirza zich ook na het afronden van de studie professioneel, enthousiast en doorleeft van aanpassings- en doorzettingsvermogen blijft gedragen.
Een terechte genomineerde voor de Jacques de Leeuw Prijs 2021.

 

Portretfilm Tirza

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.