Academie voor Theater

Fien van der Slycken

Dit jaar was het voor het eerst dat een student niet zichzelf, maar een ander voordroeg voor de Jaques de Leeuw-nominatie. Medestudent Hanna de Jager schreef een vlammend betoog waarom Fien van der Slycken niet alleen genomineerd zou moeten worden voor de prijs, maar deze ook zou moeten winnen:

Al zolang ik bij haar in de klas zit verbaas ik me over de veelzijdigheid van Fiens makerschap. Ze is inventief en nieuwsgierig.

Toen corona uitbrak en ongeveer de hele sector stil kwam te liggen heb ik met bewondering gekeken hoe Fien haar frustratie en verveling opzij zette en een compleet eigen bedrijf uit de grond wist te stampen: Take Away theater. Ze heeft haar eigen creativiteit en doorzettingsvermogen gebruikt om theater toch bij de mensen te brengen, gewoon omdat ze vond dat dat moest. Ook maakte ze met jongeren, de voorstelling ‘’Raak mij Aan’’. Een onderwerp wat nou juist verboden was, dankzij de 1.5 meter. Zoveel liefde en passie voor het vak, gecombineerd met een enorme dosis zelfdiscipline, professionaliteit en zelfverzekerdheid.

Fien is een maker in hart en nieren. Ze is een docent in hart en nieren. Fien is een kunstenaar in hart en nieren. Ik heb Fien leren kennen als vakvrouw en als politieke activiste. Als sfeermaker maar ook iemand om een waarachtig gesprek mee te voeren. Als vriendin, maar ook als voorbeeld. Een vrouw van de 21e eeuw waar studenten tegen op kunnen kijken, een voorbeeld aan kunnen nemen en mee samen kunnen zitten.