Performing Public Space (PPS) Bootcamp als aftrap 2018

 
Sfeerafbeelding Fontys

Tilburg, 18 december 2017  l  This article in English

Voor de tweede keer nodigt de Master Performing Public Space (PPS) al zijn studenten uit om weer naar Tilburg te komen voor twee intensieve weken vol met lessen, excursies, opdrachten en evenementen.

De eerste Bootcamp van de Master Performing Public Space (PPS), die werd gehouden in oktober 2017, was buitengewoon stimulerend.
Van heinde en verre kwamen onze studenten samen en leerden elkaar en hun artistieke bezigheden kennen. Tegelijkertijd voorzag het online leerplatform Projectcampus ons van een digitaal ‘platform’ voor uitwisseling, studie en discussie. Het is opwindend om te merken dat, na slechts vier maanden, al tal van samenwerkingsverbanden aangewakkerd zijn – tussen onze studenten, maar ook met lokale partnerorganisaties. De kracht van PPS zou je kunnen omschrijven als samenwerkend, ambitieus en innovatief. Dankzij hun eigen initiatief hebben PPS-studenten een grote bijdrage geleverd aan het mede doen ontstaan van een internationaal kunstenaarsnetwerk op dit specifieke artistieke gebied.  

Vicky, een PPS studente uit Griekenland, die we in de oktobereditie van FHK NEWS hebben voorgesteld, is inmiddels al flink gevorderd met de verdere ontwikkeling van haar project. Hieronder beschrijft Vicky, in haar eigen woorden, haar huidige project in opbouw, genaamd: ‘Onderzoekslaboratorium: De Publieke Ruimte bewogen

“Nu, bijna drie maanden na de start van deze Master, is er een permanent proces van evolueren ontstaan, evolueren op een ontwrichtende manier. Nieuwe perspectieven, nieuwe manieren om tegen artistieke creaties aan te kijken, nieuwe mensen en nieuwe relaties worden voortdurend tot stand gebracht.

Mijn kunstproject reist van de ene stad naar de andere. Het begon in Thessaloniki en het gaat verder in Brussel. Van het vertrouwde naar het onbekende: sommige dimensies van de publieke ruimte verschillen, andere hebben opmerkelijke overeenkomsten. Op dit moment begin ik met een tweede reeks interventies, samen met een groep artiesten uit de hele wereld. Omdat Brussel een artistiek kruispunt is, ontmoeten wij elkaar onder het Brusselse hemeldak om te ontdekken hoe wij ons kunnen verhouden tot mensen die zich verplaatsen in de openbare ruimte. Hoe bewegen mensen? Hoe kunnen we ze benaderen? Wat betekent interactie? Wat zijn onze intenties? Tot nu toe heeft de openbare ruimte mij geleerd dat, als we echt de dimensies ervan willen doorgronden en de mogelijkheden die hij omsluit, één leven niet genoeg is.” –Vicky Angelidou

De tweede Bootcamp wordt gehouden van 8 – 22 januari 2018! Het centrale thema van deze Bootcamp is: ‘invloed door artistieke interactie.’
Met een kritische blik op de invloed van artistieke interventies in de publieke ruimte, gaat PPS de ethiek van het werken in die publieke ruimte onderzoeken, vragen stellen over duurzaamheid en veerkracht en wat voor betekenis invloed kan hebben en hoe het gemeten kan worden. Welke soorten data kunnen we verzamelen en hoe zou het eruit kunnen zien?  

Voor de eerste keer heeft PPS internationale gastsprekers uitgenodigd om hun opvattingen met ons te delen en onze gezichtspunten met betrekking tot deze onderwerpen te verbreden.
François Matarasso, auteur, onderzoeker, en professor aan de Robert Gordon University (Schotland) en Griffith University (Australiê), is uitgenodigd om in te gaan op: Geëngageerde en gemeenschapskunsten – een terrein van voornemens: Toegang tot Kunst, Sociale Verandering en Culturele Democratisering.

MU Art Space (link: http://www.mu.nl/en) in Eindhoven functioneert als laboratorium om de invloed te meten door meetinstrumenten te ontwikkelen, en voor het verzamelen van data.
MU verschaft de perfecte mix van ervaring, internationale oriëntatie en innovatieve esprit waaruit PPS kan putten. Een levend laboratorium om te onderzoeken en verder te ontwikkelen.

Zoals we hadden gehoopt is PPS inderdaad een dynamisch artiestencollectief geworden dat intensief werkt aan het onderzoeken van de Performing Public Space in al zijn facetten door gebruik te maken van de verschillende individuele benaderingen. Het mooie van PPS is het vermogen om deel te nemen aan het internationale discours over culturele ontwikkelingen in onze gezamenlijke ruimten…beetje bij beetje naderen we dat doel.

Wij verheugen ons op een boeiende (en hopelijk niet al te koude) Bootcamp in januari.

Aarzel niet om PPS te benaderen, in contact te blijven of wip even langs om kennis te maken.

Voor dit moment: Fijne kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar aan allen van PPS!