Docent Muziek

Fotograaf: Lieselotte Pennings Fotograaf: Lieselotte Pennings

Foto: Jelle, student docentopleiding Muziek.

Is muziekeducatie jouw passie dan is een studie aan de Academie voor Muziekeducatie iets voor jou! De opleiding Docent Muziek leidt je op als docent in alle soorten onderwijs, van basis tot hoger onderwijs. Daarnaast kun je onder andere aan de slag als muziekconsulent, bandcoach, performer of koor- en orkestdirigent.


Interview met Jelle Ruijssenaars:

Hoe ziet jouw droombaan eruit?
Na het behalen van mijn diploma aan de Academie voor Muziekeducatie zou ik graag een aantal dagen in de week lesgeven op een middelbare school, bij een aantal koren/muziekverenigingen werken als dirigent en muzikaal leider, privĂ©les geven op een muziekschool en zelf actief bezig te zijn als muzikant.

Later in mijn werk vind ik het leuk als?
Ik mensen kan inspireren en enthousiasmeren om plezier te ervaren met kunst.

Welke vakken spreken je het meeste aan?
Gedurende de vier jaar op de Academie voor Muziekeducatie krijg je een ruim aanbod aan verschillende vakken. Er zijn meerdere hoofdpijlers waar verschillende vakken onder vallen: muziektheorie, docentschap, musiceren, beroepspraktijk en historie. De vakken die onder de pijlers musiceren en beroepspraktijk vallen spreken mij het meest aan.

Voor welke banen word je opgeleid?
Op de opleiding word je klaargestoomd voor het brede werkveld van een docent muziek. Zo word je opgeleid als docent muziek in alle soorten onderwijs, maar ook het buitenschoolse werkveld van een docent muziek.

Waar krijg je de meeste energie van binnen de opleiding?
Ik krijg erg veel energie van mijn medestudenten. Het is een kleine opleiding wat er voor zorgt dat iedereen elkaar kent. Dit is niet alleen heel erg gezellig maar ook erg handig. Ieders kracht ligt ergens anders en op deze manier ontstaat de wil om elkaar te helpen.

Welke moeilijkheden ervaar je tijdens de opleiding?
Juist omdat het werkveld zo breed is, is de veelzijdigheid aan vakken erg groot waardoor plannen bij mij het grootste probleem is. In plaats van dat je per periode twee vakken hebt (zoals het op de universiteit voor kan komen) bestaat een periode op deze opleiding uit +- 7 vakken.

Waarom heb je voor een docentopleiding gekozen?
Ik heb voor deze docentenopleiding gekozen omdat hier twee van mijn grootste passies in verwerkt zijn; muziek en het overbrengen van kennis. Ik wist dat ik iets met muziek wilde studeren maar vond mezelf niet persé alleen een zanger, gitarist of pianist. Het feit dat al deze zaken gecombineerd kunnen worden in combinatie met educatie was voor mij de doorslag. Ook geeft het hebben van een diploma educatie een stuk meer zekerheid op een baan in het muziek werkveld.

Sfeerafbeelding Fontys

Ervaar online een studieweek!

Bekijk filmpjes, maak tests en krijg een indruk van een week van een student Muziekeducatie.