Docent Theater

Fotograaf: Lieselotte Pennings Fotograaf: Lieselotte Pennings

Foto: Myra (midden op foto), student docentopleiding Theater.

Wij laten je spelen,
Wij leren je maken
De Academie voor Theater leidt je op tot Docent Theater, een van de meest inspirerende beroepen die er zijn. Een theaterdocent maakt theater, helpt verhalen vertellen en reflecteert op de wereld.
Als je bent afgestudeerd, kun je lesgeven, regisseren en theater maken. Je beschikt over praktische vaardigheden, een creatieve eigen stijl en een persoonlijke visie op theater. Je bent een geëngageerde, artistieke persoonlijkheid en je weet wat er speelt in het werkveld. Klaar om aan de slag te gaan.


Interview met Myra Bodian:

Hoe ziet jouw  droombaan eruit?
Mijn droombaan is een combinatie van drie dingen die ik het liefst doe. Ik regisseer voorstellingen vanuit mijn fascinaties en inspiraties. Daarnaast doceer ik verschillende soorten groepen mensen. En dan speel ik, of dat nou in een afstudeer-voostelling is van één van een academie genoot of op professioneler niveau maakt me eigenlijk niet uit. Als ik maar blijf spelen en blijf begrijpen wat het zo moeilijk, maar ook zo leuk maakt!

Later in mijn werk vind ik het leuk als?
Als ik mensen die ik regisseer, of doceer boven zichzelf uit kan laten stijgen.  

Welke vakken spreken je het meeste aan?
Binnen het Theater vak spreekt regisseren mij het meeste aan. Dit is omdat alles hier in samenvalt. Je kan je eigen spel inzetten om anderen te laten begrijpen wat je bedoelt. Ook moet je didactisch te werk gaan om je speler daar te krijgen waar jij hem/haar wilt hebben. Voor mij is een goede docent en speler zijn, voeding om te kunnen regisseren.

Voor welke banen word  je opgeleid?
Je wordt opgeleid tot Theatermaker en Theaterdocent.

Waar krijg je de meeste energie van binnen de opleiding?
Binnen de opleiding krijg ik de meeste energie van samen met een groep iets moois te bereiken. Dit kan een goede voorstelling, maar ook een inspirerende theorie les zijn.

Welke moeilijkheden ervaar je tijdens de opleiding?
Het is hard werken op de opleiding. Veel mensen op de opleiding zijn heel ambitieus en dat is ook wel nodig om voor het vak te kunnen gaan. Ik ook, daardoor ben ik ook wel streng naar mezelf toe. Dat is soms wel eens lastig.

Waarom heb je voor een docentopleiding gekozen?
Ik keek altijd uit naar de theater lessen. Maar had niet door dat dit mijn toekomst was. Ik deed een Theater vooropleiding in Den Bosch om erachter te komen wat ik wilde. Toen ontdekte ik mijn passie voor Theater. Spelen vond ik leuk maar maken en doceren trok me meer. Daarom heb ik bij verschillende scholen auditie gedaan, deze paste het best bij mij.