Hanna van Rooijen

10 October - Theater de Kring - 11:00

Program

Lief Dagboek (in Dutch)

Lief Dagboek is een hedendaags monodrama over verlies, liefde en opzoek gaan naar je eigen identiteit. We volgen Emma, die op jonge leeftijd haar moeder Jacqueline is verloren. Jacqueline heeft tijdens haar leven meer dan 50 dagboeken vol geschreven. Door de dagboeken te lezen komt Emma erachter wie haar moeder was en waar ze mee worstelde. Een herkenbaar verlangen naar vrijheid, liefde, onafhankelijkheid en erkenning komen naar voren. De opera neemt je mee in Jacqueline’s eerste verliefdheid, ruzie met haar vader, een onstuimige studententijd, de angst dat er iets mis is in haar hoofd, de geboorte van haar dochter en het alleenstaande moederschap. De opera gaat over een heel gewoon leven vol liefde, angst en verlangen. En dat met prachtige muziek van Heather Pinkham en verrassende regie van Nynke van den Bergh. Een deel van Lief Dagboek was eerder ook al te horen op het Grachtenfestival 2020.

De opera is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Librettist Hanna van Rooijen verloor haar moeder toen ze jong was en gebruikte haar moeders dagboeken als inspiratie voor een operalibretto. In componist Heather Pinkham vond ze de ideale partner om dit verhaal tot leven te brengen.

Lief Dagboek is gemaakt door Miss Charms. Miss Charms is een nieuwe stichting die zich inzet voor het stimuleren van nieuwe muziek doormiddel van hedendaagse opera. Lief Dagboek is de eerste voorstelling gemaakt door Miss Charms.

Lief Dagboek Teaser

Wegens het niet accepteren van de cookies is de youtube video niet zichtbaar.

Biografie

Hanna van Rooijen

Hanna van Rooijen is een Nederlandse zangeres (sopraan), librettist en artistiek leider van Miss Charms. In 2020 studeerde zij met een 9.5 Cum Laude af aan de Master of Music met een onderscheiding vooroutstanding professionalism and performanceaan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Hier volgde ze zangles bij Sinan Vural en Margriet van Reisen. Ze heeft masterclasses en lessen gevolgd bij onder andere Mary Morrison, Anna Sims, Elsina Jansen, David Prins en Corina van Eijk. In 2020 stond Hanna in de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours en werd zij met Lief Dagboek geselecteerd voor de Boulevard Festival Entreeprijs. Hanna focust zich met name op hedendaagse opera en experimentele kamermuziek. Samen met Heather Pinkham (piano/compositie) en Sjors van der Mark (elektrische gitaar) vormt Hanna het ensemble No Piece of Wood. Het repertoire van No Piece of Wood is hedendaags, met een mix van nieuwe stukken door Heather en andere componisten en arrangementen van stukken geschreven in de laatste 60 jaar.

Heather Pinkham

De muziek voor Lief Dagboek is geschreven door Heather Pinkham. Heather is componist, pianist en musicoloog. Ze komt oorspronkelijk uit California en woont momenteel in Nederland. Ze heeft een Master of Music in compositie behaald bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, waar ze studeerde bij Anthony Fiumara. Ze heeft ook een Master of Arts in Cognitieve Musicologie van de Universiteit van Amsterdam, een Bachelor of Arts met een dubbele major muziek (uitvoerend piano en musicologie) en Italiaans van de Universiteit van California, Berkeley. Ze studeerde onder andere met Richard Taruskin en Nicholas Mathew. Na haar bachelor heeft Heather twee jaar privélessen gevolgd bij vooraanstaand pianiste uit de Bay Area, Diane Hidy. Heather maakt onderdeel uit van het hedendaagse ensemble No Piece of Wood met Sjors van der Mark op elektrische gitaar en Hanna van Rooijen als zangeres. Met dit trio speelt ze onder andere ook haar eigen muziek. Naast dat ze voor haar eigen ensemble componeert, heeft Heather ook stukken geschreven voor solisten Ralph van Raat, Vincent van Amsterdam, Niek Baar, Maya Fridman, Tom Sanderman en anderen. Ze heeft ook stukken geschreven voor het Merced Symphony Orchestra in California, het Euregio Jeugdorkest, November Music, de Nationale Opera Studio en het Opera Forward Festival. In mei 2020 heeft Heather het project Music for Empty Spaces geïnitieerd,waarbij 12 componisten (zijzelf meegerekend) 12 stukken schreven voor 12 solo musici. De stukken waren een reflectie van de corona crisis.Het concert werd gelive-streamed via NPO Radio 4 vanuit een leeg Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Nynke van den Bergh

De regie is in handen van regisseur Nynke van den Bergh. Nynke studeerde theaterwetenschappenaan de Universiteit van Amsterdam (MA in 2003). Tijdens haar studie ontdekte ze haar passie voorregisseren en begon al tijdens haar studie met het regisseren van diverse projecten. Na haar afstuderen deed Nynke ervaring op als regie-assistent bij Schauspielhaus Leipzich (Duitsland), Holland Opera (Amersfoort, Nederland) en Opera Zuid (Maastricht, Nederland). In 2011 was ze regie-assistent bij degrote Duitse regisseur Harry Kupfer voor de opera Kat’a Kabanova (Janacek). Sinds 2010 heeft Nynke vele opera’s geregisseerd bij Opera Zuid, Opera Festa, Bravi Bravi, Opera 2.0,Barokopera Amsterdam en Opera Nijetrije.