Academy of Art, Communication and Design

Emre Kalender

Met trots nomineert Fontys Academy of Art, Communication & Design voor de Jacques de Leeuwprijs 2020 Emre Kalender: een verbinder die vanuit een persoonlijk vraagstuk een geëngageerd project heeft gerealiseerd!

Emre, gefeliciteerd! We prijzen je kritische, onderzoekende en maatschappelijk betrokken houding- en mentaliteit. Je hebt een documentaire gevormd die getuigt van veel vertrouwen, ondanks de grote berg hooi op je vork.

Het afstudeeronderzoek ‘Eer gisteren Vier vandaag Maak morgen’ kan omschreven worden als één groot onderzoek naar de eerste generatie Turkse gastarbeiders in Eindhoven. Zoals Emre zelf zo mooi beschrijft is hij na twaalf lentes en levenservaringen in Eindhoven te zijn neergestreken, in contact gekomen met wethouder Yasin Torunglu. Hij opperde de idee van een documentaire, in het kader van ‘Eindhoven -100 jaar’. We citeren Emre:

            “Onbekend, angstig en zonder duidelijk toekomstplan ben ik in 2007 voor het eerst neergestreken in Eindhoven. Veel soort-/lotgenoten kende ik niet en het aanpassen ging nogal stroef door mijn taalachterstand en de geringe cultuurkennis. Het was dit moment waarop ik mezelf beloofd heb om ooit iets te doen om mijn toenmalige situatie bij anderen onder de aandacht te brengen.”

En dit heeft hij gedaan! Emre heeft zijn tanden vol in het maken van een korte documentaire gezet. Het werk toont ons dat Turkse gastarbeiders een grote en belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de economie van de stad, iets wat afwezig is in de boeken. ‘Eer gisteren Vier vandaag Maak morgen’ is daarmee een interessant, sociaal onderzoek dat getuigt van veel doorzettingsvermogen en lef, stilstaand bij de politieke connotaties waar Emre gedurende zijn proces ook mee werd geconfronteerd. Hij heeft mensen bij elkaar weten te brengen, de financiën voor zijn project geregeld, evenals de locatie en plek van tonen (o.a.): om een werk te ontwikkelen dat – zonder toeters en bellen – staat.

Emre hoopt ‘vriend en vijand’ te verrassen met de documentaire. En inderdaad. Kunst en design hoeven niet te veraangenamen, mogen de randjes opzoeken en schuren: juist om beweging te maken. In de stad naar zijn hart heeft Emre een werk gemaakt door en voor anderen.

Een terechte genomineerde voor de Jacques de Leeuw Prijs!

Sfeerafbeelding Fontys