Academy of Music and Performing Arts

Claire Adams

Toen Claire zich vier jaar geleden bij ons meldde, stelde zij (of haar moeder) de vraag of ze niet zang en viool kon combineren. Op dat moment gaf de opleiding nietsvermoedend aan dat het beheersen van twee hoofdvakken op topniveau geen vanzelfsprekendheid is. Het vraagt naast een groot talent voor beide disciplines ook een enorm doorzettingsvermogen. En laten we vooral time-management niet uitvlakken!

Echter toen we Claire hoorden auditeren, was er geen twijfel meer. Solozang klassiek en viool ging het worden! Sindsdien laveert Claire tussen beide opleidingen en slaagt ze erin zich beide vakken op hoog niveau eigen te maken. Haar nieuwsgierige, onderzoekende houding helpen daar enorm bij.

Claire is zelf bijzonder goed in staat om kruisbestuivingen tussen beide disciplines tot stand te brengen. Onder meer het accent op drama en theatraliteit neemt ze vanuit solozang mee naar de viool en andersom wordt de drang naar technisch perfectie, intonatie, stijlgevoeligheid en expressie mee teruggenomen naar solozang.

En wat gebeurt er als je Claire vraagt om beide vakken tegelijk te doen? Dan vraagt ze een componist om een werk te schrijven voor een zingende violiste of strijkende zangeres. Dat werk plaatst ze vervolgens in een solovoorstelling rondom actuele sociale thema’s als eenzaamheid in collectiviteit. Ze schrijft er ook nog eigen monologen bij en zet het paradoxale geheel in een zeer intense, beklemmende en tegelijk kalme setting, gebruikmakend van visuals en geluidsbanden, dit alles in nauwe samenwerking met theatertechnici.

Haar bijzondere aimabele persoonlijkheid, gedrevenheid en passie, drang naar perfectie en intensiteit, gecombineerd met een groot creatief talent op viool en als zangeres, is een voorbeeld voor huidige en toekomstige AMPA-studenten.

Claire is een pareltje voor de muziekwereld.

Sfeerafbeelding Fontys